START UZ PILIĆA, FINALE UZ KUKOČA: Martovski festival od 26. do 30. marta u DOB

Marina Mirković

22. 03. 2024. u 16:52

SVETSKOM premijerom dokumentarca o jednom od prvih ženskih rokenrol bendova - "Sanjalice" reditelja Vladimira Petrovića i dodelom nagrade za životno delo čuvenom Lordanu Zafranoviću, započeće u utorak program Martovskog festivala u Domu omladine.

СТАРТ УЗ ПИЛИЋА, ФИНАЛЕ УЗ КУКОЧА: Мартовски фестивал од 26. до 30. марта у ДОБ

promo

Manifestaciji koja se održava od 26. do 30. marta, prethodiće muzička uvertira 25. marta uz koncert filmskih hitova Zorana Simjanovića.

Umetnički direktor 71. festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma Dejan Dabić najavio je da će gost manifestacije biti teniski stručnjak Nikola Pilić, povodom prikazivanja dokumentarca o njemu "Niki Pilić - legenda" autora Željka Mirkovića, dok će na zatvaranju festivala 30. marta gostovati nekadašnji košarkaš Toni Kukoč, povodom filma o njemu "Magična sedmica", Sabahudina Topalbećirevića.

Među gostima festivala je i Nikolaj Burljajev, koji je napravio film "Bože! Osećam Tvoje približavanje!", zasnovan na dnevniku ruskog reditelja Andreja Tarkovskog (1932-1986), sa kojim je bio sarađivao kao glumac.

Glumac Josip Pejaković predstaviće svoj rediteljski debi, kratki dokumentarni film "Hako" o Peštercu koji je stradao jer nije hteo da digne ruku na svoje komšije tokom Drugog svetskog rata.

Na Martovskom festivalu biće prikazano 98 filmova koji će se takmičiti za Gran pri, najbolji film po kategorijama, strukovne nagrade za režiju, scenario, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku. U žiriju su filmski autori Bojan Labović, Branko Šmit i Olivera Pančić, profesor Fakulteta umetnosti u Nišu Bratislav Zlatković i selektor programa "Short And Grren" na "Drama nternational short" festivalu u Grčkoj Vasilios Terzopulos.

Martovski festival, pored takmičarskog, ima i revijalni filmski program podeljen u celine "Svetska panorama, "Regionalna panorama i "Domaća panorama", sa mnogim ekskluzivnim premijerama.

 

Lordan

IME Lordana Zafranovića je neraskidivo vezano za istoriju Martovskog festivala, pošto je ovde 1966. prikazao svoj prvi, a 2019. i svoj stoti film, da bi potom predsedavao žirijem 69. festivala. "Između svih ovih godina stala je jedna blistava rediteljska karijera u kojoj su se nizala remek dela u kratkom metru, dokumentarnom i celovečernjem igranom filmu", ocenjuju organizatori. Reditelj je svoja prva, nezaboravna iskustva sa Martovskim festivalom opisao kao čudo, i veliku školu, "malu Pulu" koja ga zauvek vezuje uz salu beogradskog Doma omladine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)