INTIMNI POETSKI SVEDOK KOSOVSKE DRAME: Tri decenije rada Sunčice Denić

Дејан Ристић
Dejan Ristić

10. 04. 2023. u 11:49

“Prosvetni, naučni i književni rad Sunčice Denić Mihailović kao jedinstven stvaralački izraz" bila je tema skupa koji je organizovan povodom tri decenije postojanja i rada Pedagoškog fakulteta u Vranju.

ИНТИМНИ ПОЕТСКИ СВЕДОК КОСОВСКЕ ДРАМЕ: Три деценије рада Сунчице Денић

D. Ristić

Sunčica Denić je intimni svedok kosovske drame i ona obuhvata upravo onaj prostor koji mi najmanje poznajemo, rekao je Živojin Rakočević, književnik i novinar.

- Intimno kosovsko pismo Sunčice Denić je zasnovano na tri osnovna motiva – zemlja, žena i porodica, i na toj strukturi je zasnovano njeno kompletno pevanje, i iz te strukture ona šalje poruku svetu koju mi do sada nismo imali prilike da pročitamo - ukazao je Rakočević.

D. Ristić

Živojin Rakočević

D. Ristić

Sunčica Denić je ceo život posvetila pedagoškom radu i tu je ostavila značajan trag, ali to je samo deo njenog stvaralaštva, istakao je prof. dr Mihajlo Pantić, književnik i profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu.

- Sunčicu, pre svega, doživljavam kao prijatelja, a potom kao čoveka koji se književnošću bavi iz različitih perspektiva, najpre kao stvaralac, pesnik, potom kao prozni pisac, a zatim kao tumač književnosti. Ono što mene u njenom stvaralaštvu privlači je njena poezija, koja se vrlo mnogo menjala kroz vreme - kazao je Pantić.

D. Ristić

Mihajlo Pantić

O radu profesorke i pesnikinje govorili su i Ana Mumović, viši naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu iz Prištine, prof. dr Dragiša Bojović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, dekanica Pedagoškog fakulteta prof. dr Dragana Stanojević, prof. dr Stana Smiljković, profesor Univerziteta u Nišu i drugi.

Na skupu su govorili i nekadašnji studenti Sunčice Denić, koji su podelili svoje impresije verbalno, ali i u vidu poruka, koje su joj prikačili za po jedan cvet i time simbolično zahvalili za svaku misao i lepu reč koja je do današnjih dana ostala urezana u njihovim mislima.

D. Ristić

Sunčica Denić

Sunčica Denić rođena je u Ugljaru kod Prištine. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na prištinskom Filološkom fakultetu. Piše poeziju, prozu, književnu kritiku i eseje. Skoro čitav radni vek provela je na Pedagoškom fakultetu u Vranju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)