PRIČA IZ VRANJA KOJA TERA SUZE NA OČI: Bori se sa multipla sklerozom, a daruje kosu deci oboleloj od karcinoma

Jelena Stojković

07. 04. 2023. u 09:39

SVAKO ko je bolestan ima samo jednu želju, a to je da bude zdrav. Eto, meni je želja da imam snage da se krećem, da hodam bez pomoći i uradim nešto za sebe i svoju decu... I našim mališanima koji se bore sa karcinomom najveća želja je da ozdrave i da opet imaju kosu. Želim da im pomognem, a nemam mnogo načina, pa sam odlučila da doniram svoju kosu.

ПРИЧА ИЗ ВРАЊА КОЈА ТЕРА СУЗЕ НА ОЧИ: Бори се са мултипла склерозом, а дарује косу деци оболелој од карцинома

Privatna arhiva

Ovo nam je juče kazala mlada Vranjanka Nadica Stošić, koja boluje od multiple skleroze. Ona je jedna od tri žene zbog kojih je Vranje već mesec dana "na nogama" jer se organizuju brojne humanitarne akcije za njihovo lečenje. Kada je o Nadici reč, do sada je sakupljeno oko polovine potrebne sume za odlazak na lečenje matičnim ćelijama u Moskvi. Ali, dok bije svoje teške bitke, ona razmišlja kako da pomogne drugima.

- Znam koliko su bolest i terapije teške za bilo koju dijagnozu, a kad se ostane i bez kose, trepavica i obrva, to utiče na psihu. Zato sam odlučila da svoju kosu doniram i nekome vratim osmeh. I mene očekuje da tokom primanja terapije ostanem bez kose, a dok se to ne dogodi, pokloniću je onima koji biju najteže bitke, našim malim herojima - kaže Nadica.

Nadičina kosa je njen zaštitni znak, ali to joj je trenutno najmanje važno. Ovo je, kaže, način da kaže veliko hvala svima onima, znanim i neznanim, koji svojom humanošću njoj vraćaju nadu i osmeh.

Nadici je 2016. dijagnostikovana multipla skleroza. Posle ležanja u bolnici i kortikosteroidne terapije došlo je do kratkotrajnog poboljšanja njenog zdravstvenog stanja, ali je u septembru 2018. pogoršano. Hospitalizovana je više puta u Klinici za neurologiju radi ispitivanja i daljeg lečenja jer terapija koju prima ne daje očekivane rezultate.

U kontaktu sa lekarima Klinike u Moskvi koja ima dugogodišnje iskustvo u lečenju ove teške bolesti saznala je da je moguće zaustavljanje progresije bolesti terapijom koja se primenjuje u toj klinici. Prikupljajući značajna finansijska sredstva, Vranje joj pomaže da želju i ostvari. 

Foto: Budi human

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024