OBELEŽENE 144 GODINE KOLARCA: Ne treba nam pomoć, već samo pažnja

D. Matović

25. 11. 2022. u 16:24

U ZADUŽBINI Ilije Milosavljevića Kolarca juče su obeležene 144 godine postojanja ove institucije i proslavljena slava Sveti arhangel Mihailo. Svečanost je počela sečenjem slavskog kolača u prisustvu patrijarha Porfirija, posle čega su uručena priznanja i plakete.

ОБЕЛЕЖЕНЕ 144 ГОДИНЕ КОЛАРЦА: Не треба нам помоћ, већ само пажња

Foto Z. Jovanović

Pored patrijarha Porfirija, plakete su dobili ministarka kulture Maja Gojković, prof. dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti, i pijanista Aleksandar Madžar, dok je docent Fakulteta likovne umetnosti Vladimir Milanović dobitnik Godišnje nagrade Kolarčeve galerije za najbolju samostalnu izložbu u protekloj sezoni - za izložbu "Karbon kopi".

- Zadužbinarstvo je izraz ljubavi prema Bogu i briga prema svom narodu. Zadužbinari brinu o duši naroda, a vi ste iskazali poštovanje prema Iliji Milosavljeviću Kolarcu tako što ste obnovili njegovu krsnu slavu - kazao je patrijarh, koji je dobio plaketu u znak priznanja i zahvalnosti za naročito duhovno staranje za srpsku kulturu i umetnost, izraženu višedecenijskom ljubavlju prema Kolarčevoj zadužbini i njenim programima.

Patrijarh je istakao da kultura nije samo spoj biohemijskih procesa u čovekoj glavi i u njegovom telu, nego ima organsku vezu sa dušom:

- Kultura je povezana sa duhovnošću. Način pogleda na život, na ljudski rod, i na samog sebe pripada duhovnom prostoru čovekovog postojanja. A taj pogled realizuje se u opipljivim i vidljivim proizvodima, spomenicima kulture od zvuka do slike, kroz reč koja se opet na različite načine može prezentovati. Kultura je produkt koji stvaramo u zavisnosti od toga kakvi su naši pogledi na svet i vera. Naš narod je vekovima živeo sa tom verom, istnski isprepleten sa ljudima koji su drugačije verovali. Uvek je naša vera bila kreativna. Kroz vekove, i kao samostalna i kao ona koja sarađuje sa drugima, ta vera je ostavljala iza sebe mnoga dela koja su pod ovim krovom pronašla najtopliji prostor i najtoplije mesto da budu predstavljena.

Aleksandar Peković, direktor Kolarčeve zadužbine, rekao je da kući na čijem čelu je ne treba pomoć, već pažnja. On je uručio zahvalnice mnogobrojnim institucijama i pojedincima koji su na razne načine pomogli Kolarčevoj zadužbini. U ime dobitnika, prisutnima se zahvalio Oliver Tomić, koji je plaketu dobio za seriju predavanja koje je održao pod krovom Kolarčeve zadužbine.

- Na predavanjima sam govorio o identitetu. Ne možemo delovati ako ne znamo ko smo i ka čemu egzistiramo. A, na koju god stranu da se okrenemo, naše uporište je u kulturi - rekao je profesor Tomić.

Od 1968. Odbor Kolarčeve zadužbine dodeljuje Plakete za izuzetan doprinos razvoju programa i najbolju izložbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna