UMETNICI U TEŠKIM VREMENIMA: Organizatori "Bitefa" predstavili deo programa ovogodišnjeg 56. festivalskog izdanja

V. STRUGAR

01. 09. 2022. u 11:11

ZA manje od mesec dana počinje 56. Bitef, pa je jučerašnji susret s novinarima bio još jedna prilika da se govori o festivalskom izdanju koje počinje 23. septembra, kada će u danu Prologa biti izvedena nemačka predstava "Nije kraj sveta" (Šaubine, Berlin), u režiji Kejti Mičel.

УМЕТНИЦИ У ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА: Организатори Битефа представили део програма овогодишњег 56. фестивалског издања

Foto: Bitef

Pod sloganom "Mi, junaci rada svog" biće odigrano devet predstava, ali je ovog puta bilo reči, pre svega, o britanskoj "Ljubav", francuskoj "Garden parti" i pomenutoj nemačkoj "Nije kraj sveta". Uostalom, to su na neki način "diktirali" i gosti konferencije: Pol-Anri Prese (šef za informacije i medije delegacije EU u Srbiji), Piter Braun (direktor Britanskog saveta za zapadni Balkan), Frank Bauman i Stanislas Pjere, direktori Gete i Francuskog instituta u Beogradu.

- Bitef je istorija svetskog pozorišta u malom, platforma za izražavanje kritičkog mišljenja. Kroz ovaj festival prošli su neki od najvažnijih britanskih umetnika kao što su nedavno preminuli Piter Bruk i Piter Gil. Raduje me što je pozicija umetnika u ovim teškim vremenima i socijalna tematika u fokusu 56. Bitefa - istakao je Piter Braun, podsećajući da je Aleksandar Zeldin, autor predstave "Ljubav", jedan od najintrigantnijih umetnika na savremenoj sceni, poznat po svom izrazito naturalističkom pozorištu.

Foto: Bitef

Miloš Latinović i Ivan Medenica sa gostima konferencije za medije

U ZNAKU "EVROPRAJDA" I DAVIDOVE

SUSRET s novinarima juče je otišao u (ne)očekivanom pravcu: umetnički direktor Ivan Mede- nica u ime menadžmenta festi- valskog tima izrazio je "nadu da će se 'Evroprajd' u Beogradu, ipak, desiti jer to nije samo akcija za odbranu građanskih prava već i platforma za promociju kvir kulture".

Ovaj apel "poklopio" se sa pritiskom Zapada da se "Evroprajd" po svaku cenu održi.

- Ako ne, Bitef će otvoriti vrata svojih pozorišta, alternativnih prostora, barova i klubova za sva- kog ko se oseća potlačeno i želi da izrazi svoju različitost - rekao je Medenica, bez objašnjenja koji to prostori osim scene na Skveru Mire Trailović pripadaju Bitefu.

Ovakav stav podržali su i ostali učesnici konferencije, a Medenica je kao posebnog gosta najavio rusku umetnicu Marinu Davidovu, koja će svečano otvoriti 56. Bitef.

Naglasio je da je ona bila primora- na da napusti Moskvu, dodajući da je "Bitef ponosan na to što Davidova, kao i ostali ruski umetnici koji su u poslednjih četvrt veka učestvovali na festivalu, nije podržala rusku invaziju na Ukrajinu".

Frank Bauman, govoreći o predstavi "Nije kraj sveta" koja se bavi ekološkim problemima, rekao je da umetnici i svojim ličnim stavom potvrđuju ono za šta se zalažu: ne koriste avion kao prevozno sredstvo, tokom predstave sami prozvode struju okrećući pedale bicikla, a na sceni je reciklirana scenografija.

- Važno je što Bitef osluškuje francuski teatar i u toku je sa svim značajnim dešavanjima. Srećan sam što će beogradska publika videti predstavu koja je izvođena na nekonvencionalnim, ali prestižnim mestima - otkriva Stanislas Pjere.

- Protagonisti su čuvari muzeja, koji da bi razbili dosadu svoje svakodnevice izmišljaju priče i nama se, kao gledaocima, obraćaju.

Inače, na 56. Bitefu učestvovaće i predstave iz Meksika, Belgije, Slovenije i Srbije. O pratećem programu juče je govorio Ivan Medenica, umetnički direktor i selektor festivala, sa posebnim osvrtom na plenarni sastanak najveće evropske pozorišne asocijacije IETM, na kom će se okupiti oko tri stotine stranih gostiju. Prvi put našli su se u Beogradu 2011. godine, a sada će pokrenuti jedno urgentno pitanje - radnih prava i uslova rada u izvođačkim umetnostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAŠTO BEBE NE TREBA LJUBITI? Dr Milićević za Novosti: Kako da dete zaštitite od bolesti koja se vratila na velika vrata (VIDEO)

ZAŠTO BEBE NE TREBA LjUBITI? Dr Milićević za "Novosti": Kako da dete zaštitite od bolesti koja se vratila na velika vrata (VIDEO)

PEDIJATAR dr Saša Milićević rekao je za "Novosti" da neće svaka beba obolela od velikog kašlja završiti na bolničkom lečenju. Kako se bebe leče? Koja se terapija primenjuje? Koliko traje vakcinalni imunitet? Samo su neka od pitanja koje smo postavili pedijatru dr Milićeviću u prvoj epizodi podkasta "Nije samo naslov ".

06. 02. 2024. u 15:17

Komentari (0)

BULEVAR VUDROA VILSONA: Sve što vam treba na jednom mestu, u srcu Beograda