MEDAKOVIĆU U ČAST: Jedinstvena elektronska izložba u Biblioteci Matice srpske

J. S.

02. 06. 2022. u 11:33

POVODOM 100 godina od rođenja Dejana Medakovića, istoričara umetnosti, književnika, pesnika i akademika (1922-2008), Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu priredila je elektronsku izložbu autora Mirka Dimića i urednika Selimira Radulovića.

МЕДАКОВИЋУ У ЧАСТ: Јединствена електронска изложба у Библиотеци Матице српске

Foto Z. Jovanović

Postavka, koju čini izbor Medakovićevih dela kao i izbor literature o njemu, može se pogledati do 30. juna u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu www.bms.rs.

Rođen je Zagrebu, od oca Đorđa Medakovića, ekonomiste i majke Anastasije, domaćice. Deda po ocu dr Bogdan Medaković, bio je vođa Srba u Hrvatskoj za vreme Austrougarske monarhije, predsednik Hrvatsko-srpske koalicije i predsednik Hrvatskog sabora 1908-1918. godine.

Akademikov pradeda Danilo Medaković bio je u službi kneza Miloša i kneza Mihaila, a pradedin mlađi brat Milorad bio je Njegošev sekretar i sekretar knjaza Danila posle čega je postao državni sekretar Crne Gore i prvi necrnogorac koji je dobio titulu vojvode. Umro je u Beogradu i čitav imetak zaveštao beogradskoj sirotinji. Po njemu je dobilo ime beogradsko naselje Medaković.

Dejan Medaković osnovnu školu završio je u Zagrebu, nižu gimnaziju pohađao u Sen Galenu u Švajcarskoj i kod franjevaca u Badiju na ostrvu Korčuli, a višu klasičnu gimnaziju u Sremskim Karlovcima (1937-1941). Posle završenog Filozofskog fakulteta u Beogradu (1949), odbranio je doktorsku tezu "Grafika srpskih štampanih knjiga XV-XVII veka (1954) kada je izabran za asistenta na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odseku za istoriju umetnosti. Redovan član SANU postao je 1981, a predsednik ove institucije 1999. Autor je značajnih knjiga među kojima se ističe "Efemeris", petoknjižje o istorijatu porodice Medaković.

LEGATI

POSLE smrti Dejana Medakovića, veliki broj njegovih ličnih knjiga, rukopisa i pisama poklonjen je čelnim srpskim institucijama SANU i Matici srpskoj, a legati su ustanovljeni u Biblioteci Matice srpske u Novom Sadu i Ogranku Gradske biblioteke "Branko Radičević" u Sremskim Karlovcima. U njegovu čast IK "Prometej" uspostavio je 2008. književnu nagradu "Dejan Medaković".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona