MEDAKOVIĆU U ČAST: Povodom 100 godina od rođenja jedne od najmarkantnijih ličnosti srpske kulture

J. SIMIĆ

02. 03. 2022. u 11:09

NA inicijativu Vukove zadužbine i Izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada danas je u Vukovoj zadužbini osnovan Odbor za obeležavanje stogodišnjice jedne od najmarkantnijih ličnosti srpske kulture Dejana Medakovića, naučnika, istoričara umetnosti, istoričara kulture, javnog radnika, književnika...

МЕДАКОВИЋУ У ЧАСТ: Поводом 100 година од рођења једне од најмаркантнијих личности српске културе

Prometej

Predsednik Organizacionog odbora i Skupštine Vukove zadužbine je prof. dr Boško Suvajdžić a potpredsednik Odbora je direktor IK “Prometej” Zoran Kolundžija.

U Odbor su odabrani visoki predstavnici Ministarstva kulture, gradova Novog Sada, Beograda i Sremskih Karlovaca, SANU, Matice srpske, Filozofskog fakulteta u Beogradu, Galerije Matice srpske, članovi porodice i niz ličnih prijatelja Dejana Medakovića.

- Ustanovljeni su okviri ovogodišnjeg delovanja na ukupnom terenu srpskog jezika i kulture među kojima je :održavanje skupova posvećenih akademiku Medakoviću u Vukovoj zadužbini, u Matici srpskoj, na Vukovom saboru u Tršiću, u Sremskim Karlovcima i drugim mestima.-saopšteno je iz novoustanovljenog Odbora.

Takođe,institucije u kojima je Medaković radio ili sarađivao (SANU, Matica srpska, Filozofski fakultet, Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske) – ustanoviće programe prema vlastitom nahođenju posvećene Medakovićevoj godišnjicu.Inicirano je i objavljivanje prigodne poštanske marke sa Medakovićevim likom.

Posebne aktivnosti imaće mesta značajna za život i rad akademika Dejana Medakovića: Sremski Karlovci u kojima je Medaković završio gimnaziju, gde je uvek rado dolazio i gde je dobio titulu počasnog građanina, Beograd – grad značajan ukupno za akademikovu porodicu i u kojem je proveo ceo radni vek, napisao sva dela i imao značajno učešće u javnom i društvenom životu.

Takođe,na Filozofskom fakultetu od 1954. do 1982. prešao je put od asistenta, vanrednog i redovnog profesora do dekana. Dopisni član SANU od 1972, a redovan od 1981. generalni sekretar SANU 1985, a predsednik 1999. godine.

U Novom Sadu Medaković je decenijama, počevpši od 1962.godine, bio vredni poslenik Matice srpske, osnovao je i sa velikim uspehom vodio odeljenje za likovne umetnosti od 1963. i pokrenuo je Zbornik za likovne umetnosti.

Objavio je 46 knjiga iz oblasti istorije umetnosti, istorije kulture i opštih istorijskih tema kao i memoarsko-dnevničke knjige. IK“Prometej“ započela je 2019. sa pripremama za objavljivanje njegovih sabranih dela.Već su objavljeni kao reprezentativno izdanje njegovi „Srpski slikari 18-20.vek“ a u fazi izrade je petnaestak drugih naslova.

Ovaj izdavački poduhvat pokrenut je zahvaljujući razumevanju Pokrajinske vlade AP Vojvodine a naišao je i na podršku punu razumevanja kod Ministarstva kulture i medija Srbije. Pošto je reč o veoma obimnom poslu i Vukova zadužbina se prihvatila publikovanja izbora iz Medakovićevog dela koji će biti uklopljen sa “Prometejevim” izdanjima kako bi se objavilo što više vrednih naslova u ovoj jubilarnoj godini.

Predviđeno je pokretanje inicijative u Sremskim Karlovcima, Beogradu i Novom Sadu za postavljanje spomen-obeležja i davanja imena nekoj od ulica po Dejanu Medakoviću. Očekuju se i druge inicijative i predlozi koji će biti prikupljani u Vukovoj zadužbini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu