MEDAKOVIĆU U ČAST: Povodom 100 godina od rođenja jedne od najmarkantnijih ličnosti srpske kulture

J. SIMIĆ

02. 03. 2022. u 11:09

NA inicijativu Vukove zadužbine i Izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada danas je u Vukovoj zadužbini osnovan Odbor za obeležavanje stogodišnjice jedne od najmarkantnijih ličnosti srpske kulture Dejana Medakovića, naučnika, istoričara umetnosti, istoričara kulture, javnog radnika, književnika...

МЕДАКОВИЋУ У ЧАСТ: Поводом 100 година од рођења једне од најмаркантнијих личности српске културе

Prometej

Predsednik Organizacionog odbora i Skupštine Vukove zadužbine je prof. dr Boško Suvajdžić a potpredsednik Odbora je direktor IK “Prometej” Zoran Kolundžija.

U Odbor su odabrani visoki predstavnici Ministarstva kulture, gradova Novog Sada, Beograda i Sremskih Karlovaca, SANU, Matice srpske, Filozofskog fakulteta u Beogradu, Galerije Matice srpske, članovi porodice i niz ličnih prijatelja Dejana Medakovića.

- Ustanovljeni su okviri ovogodišnjeg delovanja na ukupnom terenu srpskog jezika i kulture među kojima je :održavanje skupova posvećenih akademiku Medakoviću u Vukovoj zadužbini, u Matici srpskoj, na Vukovom saboru u Tršiću, u Sremskim Karlovcima i drugim mestima.-saopšteno je iz novoustanovljenog Odbora.

Takođe,institucije u kojima je Medaković radio ili sarađivao (SANU, Matica srpska, Filozofski fakultet, Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske) – ustanoviće programe prema vlastitom nahođenju posvećene Medakovićevoj godišnjicu.Inicirano je i objavljivanje prigodne poštanske marke sa Medakovićevim likom.

Posebne aktivnosti imaće mesta značajna za život i rad akademika Dejana Medakovića: Sremski Karlovci u kojima je Medaković završio gimnaziju, gde je uvek rado dolazio i gde je dobio titulu počasnog građanina, Beograd – grad značajan ukupno za akademikovu porodicu i u kojem je proveo ceo radni vek, napisao sva dela i imao značajno učešće u javnom i društvenom životu.

Takođe,na Filozofskom fakultetu od 1954. do 1982. prešao je put od asistenta, vanrednog i redovnog profesora do dekana. Dopisni član SANU od 1972, a redovan od 1981. generalni sekretar SANU 1985, a predsednik 1999. godine.

U Novom Sadu Medaković je decenijama, počevpši od 1962.godine, bio vredni poslenik Matice srpske, osnovao je i sa velikim uspehom vodio odeljenje za likovne umetnosti od 1963. i pokrenuo je Zbornik za likovne umetnosti.

Objavio je 46 knjiga iz oblasti istorije umetnosti, istorije kulture i opštih istorijskih tema kao i memoarsko-dnevničke knjige. IK“Prometej“ započela je 2019. sa pripremama za objavljivanje njegovih sabranih dela.Već su objavljeni kao reprezentativno izdanje njegovi „Srpski slikari 18-20.vek“ a u fazi izrade je petnaestak drugih naslova.

Ovaj izdavački poduhvat pokrenut je zahvaljujući razumevanju Pokrajinske vlade AP Vojvodine a naišao je i na podršku punu razumevanja kod Ministarstva kulture i medija Srbije. Pošto je reč o veoma obimnom poslu i Vukova zadužbina se prihvatila publikovanja izbora iz Medakovićevog dela koji će biti uklopljen sa “Prometejevim” izdanjima kako bi se objavilo što više vrednih naslova u ovoj jubilarnoj godini.

Predviđeno je pokretanje inicijative u Sremskim Karlovcima, Beogradu i Novom Sadu za postavljanje spomen-obeležja i davanja imena nekoj od ulica po Dejanu Medakoviću. Očekuju se i druge inicijative i predlozi koji će biti prikupljani u Vukovoj zadužbini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama