HANDKEOV I LOLIĆEV "KASPAR": Večeras na programu 54. i 55. Bitefa predstava Jugoslovenskog Dramskog Pozorišta

V. V. S.

20. 09. 2021. u 18:58

S PREDSTAVOM "Kaspar" Jugoslovenskog dramskog (režija Miloš Lolić) večeras program 54. i 55. Bitefa ulazi u drugi deo festivala koja će se odvijati u znaku posthumanizma, pre svega u estetskom smislu.

ХАНДКЕОВ И ЛОЛИЋЕВ КАСПАР: Вечерас на програму 54. и 55. Битефа представа Југословенског Драмског Позоришта

Foto Nebojša Babić

Na matičnoj sceni, publika će gledati domaću predstavu s potpisom reditelja koji je adaptirao i aktuelizovao Handkeov komad "Kaspar". Kada se pojavio, 1967. godine, ovaj naslov doživljen je kao revolucionarni pomak u tradicionalnom shvatanju pisanja za pozorište. Danas se "Kaspar" svrstava ne samo među najznačajnije nemačke komade ikada, već i među najbolje klasične komade 20. veka.

Kako se navodi, ova antidrama rastače svaki mimezis spoljašnjeg sveta, okreće se ka unutra, ka jeziku i samom pozorištu, i prikazuje ih kao kulturalne prakse koje, s jedne strane, oblikuju naš identitet, dok ga, s druge, okamenjuju i uniformišu. Pola veka od nastanka dela, mi ne živimo više u društvu "sofisticirane, kulturalne opresije (kako su onomad mislili neki zapadni intelektualci), već ogoljenog populizma, autoritarnosti i gušenja ljudskih sloboda."

Reditelj Miloš Lolić je u prvom planu istakao aktuelne, direktne, distopijske mehanizme gušenja sloboda, gde je jezička opresija samo puko sredstvo. Igraju Miodrag Dragičević, Nikola Rakočević, Anđelika Simić, Sanja Marković, Petar Benčina i Miloš Samolov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri