MEĐUNARODNI DAN NESTALIH 30. AVGUST: Traga se za 181 osobom nestalom samo u prošloj godini

S. J. M.

30. 08. 2023. u 13:50

PREMA statistici Ministarstva unutrašnjih poslova tokom 2022. godine u Srbiji je prijavljen nestanak 1.801 punoletne osobe, od kojih je pronađeno 1.620. To znači da 181 porodica i dalje traga za svojim najdražima. Poređenja radi, tokom 2021. godine je nestalo više lica čak 2.830, od kojih je pronađeno 2.785.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛИХ 30. АВГУСТ: Трага се за 181 особом несталом само у прошлој години

Foto: M. Anđela/Profimedia/Ilustracija

Ove podatke saopštio je Centar za nestalu decu povodom 30. avgusta Međunarodnog dana vestalih osoba. Oni navode da su najčešći razlozi zašto se pojedine osobe udalje od svog okruženja depresija i anksioznost ili demencija.

- Česti razlozi nestanaka su i konflikti unutar porodice, posebno nasilje nad ženama, nepovoljni životni uslovi, ekonomske poteškoće kao i problemi sa zakonom, ali i nevoljni nestanci poput trgovine ljudima. Iza svakog nestanka krije se individualna priča - navode iz ovog Centra.
Oni ukazuju da nestala lica često ostaju nedovoljno vidljiva u javnosti, a nedostatak informacija i svesti o ovom ozbiljnom problemu može doprineti manjku podrške, sredstava i resursa usmerenih ka istraživanju i rešavanju ovih situacija.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)