DEKSTER RASTURAO NARKOTIKE I UBIJAO? Dovodi se u vezu sa tri likvidacije u Beogradu

E. H.

09. 06. 2021. u 09:16

U AKCIJI MUP Srbije i austrijske policije, kao i pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a u saradnji sa američkim FBI, proteklih dana razbijena je kriminalna banda visokopozicioniranog člana "kavačkog klana" Darija Đorđevića, zvanog Dekster i Đoks.

ДЕКСТЕР РАСТУРАО НАРКОТИКЕ И УБИЈАО? Доводи се у везу са три ликвидације у Београду

Foto: Fejsbuk

Njemu su lisice stavljene prekjuče u Beču, kao i devetorici članova njegove ekipe mesec dana ranije. Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), koji vodi istragu protiv ove grupe, juče su u Beogradu privedena još sedmorica osumnjičenih.

Ovo je epilog višemesečne akcije, koju od jula prošle godine vode pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije sa međunarodnim partnerskim službama, a u saradnji sa TOK. Đorđević je, prema operativnim informacijama, oformio grupu koja je za račun "kavačkog klana" krijumčarila i rasturala velike količine heroina, kokaina i sintetičkih droga na području Zapadne Evrope.

UVIĐAJ Policija na mestu gde je ubijen Dragan Ristić Čađo, Foto Z. Jovanović / Fejsbuk

Pored trgovine narkoticima, Đorđević se sumnjiči i za organizaciju najmanje tri likvidacije počinjene u Beogradu u poslednjih godinu dana. Navodno, nalozi za smrt, ali i ostale prljave poslove, stizali su od Radoja Zvicera, jednog od vođa "kavčana", ali i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, bliskih Deksterovih saradnika, koji su na teritoriji Srbije organizovali kriminalnu grupu.

Cela akcija hapšenja započela je početkom maja kada je u Beču uhapšen Aleksa Petrović, Đorđevićeva desna ruka i još devetoro osumnjičenih. Pretresom objekata koje su koristili pronađeno je oko 10 kilograma heroina, pet kilograma kokaina, marihuana, oružje i više od 100.000 evra. Oduzeta su i tri falsifikovana pasoša Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Članovi grupe koristili su kriptovane telefone i aplikaciju "Skaj" za međusobne dogovore i koordinaciju.

Aleksandar Šarac, Foto: Fejsbuk

Posle mesec dana potrage i lociranja, prekjuče je "pao" i sam Đorđević. On je zatečen u jednom štek-stanu, a pretresom prostorija pronađeno je 10 kilograma heroina, spremljenog za dalju uličnu prodaju na teritoriji EU.

Ova višednevna akcija nastavljena je juče privođenjem sedmoro Đorđevićevih saradnika u Beogradu, a pripadnici srpske policije i BIA nastavljaju potragu za još osumnjičenih članova ove opasne kriminalne grupe. I kod juče uhapšene sedmorke pronađena je određena količina oružja i narkotika.

Ko je Dario Đorđević, zvani Dekster i Đoks? O njemu se u javnosti do danas vrlo malo znalo.

Ipak, njegovo ime je osvanulo na famoznom spisku od petnaestak ljudi čiji je nestanak prijavljen prošle godine. On se sve do hapšenja vodio kao nestao. Sada je, međutim, isplivala informacija da je neko lažno prijavio da ga nema, a on se pod drugim imenom i sa falsifikovanim dokumentima, sa kojima je prekjuče i uhapšen, slobodno kretao po svetu.

Naša policija očigledno nije nasela na ovaj mafijaški trik i u saradnji sa pripadnicima BIA intenzivno je skupljala informacije o njegovom kretanju. U tome im je pomogao i američki FBI, a kada je lociran u Austriji, uključile su se i tamošnje službe bezbednosti.

Prema određenim operativnim saznanjima Đorđević ne samo što se dovodi u vezu sa tri ubistva, već je, kako se sumnja, i sam okrvavio ruke nekoliko puta. Navodno, on je bio glavni logističar i organizator ubistva Aleksandra Šarca, na parkingu novobeogradskog Tržnog centra "Ušće" oktobra prošle godine, kao i Lazara Vukićevića, koji je nestao bez traga istog meseca. Sumnja se da je ovaj Vračarac ubijen, a da iza zločina stoje Miljković i Belivuk.

Vrlo interesantna je činjenica da se i u slučaju Šarčevog ubistva, osumnjičeni za ovaj zločin izvesno vreme vodio kao nestala osoba. Nestanak Kraljevčanina Lazara Ilića prijavio je njegov otac, nekoliko dana pre nego što će da počini zločin u Beogradu. Kasnije je uhapšen u Budvi, gde je, kako se sumnja, trebalo da počini novu likvidaciju za račun "kavčana" i Belivuka i Miljkovića.

SUROVA LIKVIDACIJA ČUVENOG UGOSTITELjA

SEPTEMBRA prošle godine u Kaluđerici je brutalno ubijen poznati beogradskog ugostitelj Dragan Ristić (61) zvani Čađo, a za organizaciju njegove smrti sumnjiči se upravo Dario Đorđević Dekster. Suvlasnik restorana "Košuta", noćnog kluba i picerije "Hram", kao i porodične firme, ubijen je po mafijaškom receptu u trenutku kada je pomislio da ga je neko slučajno očešao automobilom u saobraćaju.

Ristić, inače kum kontroverznog biznismena Željka Rutovića, izašao je iz svog "audija", kao i suvozač iz automobila "pasat", koji ga je udario na uglu Smederevskog puta i Ulice proleterskih brigada. Zločinac mu je tada pucao u glavu i grudi, a potom ga "overio".

Policija je na asfaltu, tokom uviđaja, pronašla tri čaure. Niko od komšija ništa nije čuo.

Nešto kasnije pronađen je zapaljen sivi "pasat karavan" i u njemu pištolj sa prigušivačem. Pretpostavlja se da je to oružje koje je korišćeno u zločinu, ali preciznije će se znati posle veštačenja. Inače, Ristićev sin Milutin našao se iza rešetaka kada i Dario Đorđević 2008. zbog ubistva Doskovića i Milenkovića. Osuđen je na 10 godina robije kao mlađi punoletnik, jer je u to vreme imao samo 20 godina.

* * * * * * * *

MARIHUANA VREDNA 11 MILIONA EVRA

KRIMINALISTIČKA služba Beča uhapsila je četiri osobe osumnjičene da su članovi organizovane narko-bande, među kojima je i jedan srpski državljanin. Oni su osumnjičeni da su od prošle godine prodali u Beču više od dve tone marihuane u vrednosti 11 miliona evra.

Foto: Ilustracija Tanjug

Prema saopštenju policije, reč je o dvojici državljana Alžira, starosti 26 i 31 godinu, jednom Libijcu (15), kao i Srbinu (33). U okviru akcije hapšenja, koja je, kako je juče saopšteno, sprovedena u aprilu, izvršen je pretres više stanova koji su služili kao skladišta. U njima je policija zaplenila 36 kilograma marihuane.

* * * * * * *

KRVAVI SUKOB U KALUĐERICI

IME Daria Đorđevića, zvanog Dekster, javnost je prvi put čula 2008. godine kada su u brutalnom sukobu u Kaluđerici ubijeni Vladimir Dosković i Dalibor Milenković, dok su još dvojica mladića teško povređene. Mediji su tada izveštavali da je reč o krvavom sukobu dve kriminalne bande, a pominjano je i da je reč o navijačkom sukobu. Policija je tada uhapsila desetak osoba, a među uhapšenima, osumnjičenima za teško ubistvo našao se i Đorđević.

* * * * * * *

UHAPŠENI

U BEČU su 5. maja ove godine pored Alekse Petrovića, uhapšeni i Predrag Božović, Miloš Hristov, Nikola Savatić, Luka Caro, Todor Jarčević, Petar Selaković, Petar Milojić, Danijel Stojanović i Milun Dukić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!