VLADIN MINIMALAC ODLOŽIO OTPUŠTANJA: Stvaran pad broja zaposlenih znaće se krajem meseca

J. Ž. S.

27. 07. 2020. u 09:00

PREMA poslednjoj statistici Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji je u maju 2020. godine registrovano dva odsto više zaposlenih nego u istom periodu prethodne godine, dok je u odnosu na april tekuće godine zabeleženo povećanje od 1,1 odsto.

ВЛАДИН МИНИМАЛАЦ ОДЛОЖИО ОТПУШТАЊА: Стваран пад броја запослених знаће се крајем месеца

Foto N. Fifić

Stvaran pad zaposlenosti koji je izazvala pandemija virusa korona znaćemo krajem meseca, kada budu objavljeni podaci o formalnoj zaposlenosti za drugi kvartal.

To je, tvrde u Ministarstvu rada, jasan pokazatelj da se krećemo u dobrom pravcu i da imamo dobru osnovu da prebrodimo krizu sa kojom se celi svet suočava usled epidemije. Porast broja zaposlenih je najveći u trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila, prerađivačkoj industriji i građevinarstvu. Takođe, tokom borbe protiv virusa korona zdravstveni i socijalni radnici bili su najviše angažovani, pa je u maju 2020. u odnosu na isti period prethodne ukupan broj zaposlenih u ovom sektoru veći za 1,2 odsto ili 1.747 novozaposlenih.

- Uočena je tendencija smanjenja broja radnika u svim sektorima delatnosti, a najugroženiji su usluge smeštaja i ishrane, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, zatim poslovanje nekretninama, saobraćaj i skladištenje i finansijske delatnosti i delatnost osiguranja - kažu u NSZ.

Efekat pandemije je na tržište rada počeo da se ispoljava najpre na neformalnom tržištu i tu je najveći deo izgubljenih poslova. Posle ukidanja vanrednog stanja veliki broj ljudi je, međutim, ponovo počeo da radi, a taj trend neformalnog tržišta će se nastaviti i u narednim mesecima. S druge strane, prema istraživanju "Kvartalnog monitora" Ekonomskog fakulteta u Beogradu, državni program isplate minimalca zaposlenima u privatnom sektoru od maja do jula uticao je na smanjenje ili bar odlaganje otpuštanja.

- Postepeni oporavak privredne aktivnosti počeo je već u maju ove godine, a procenjujemo da će se pogoršanje na tržištu rada nastaviti tokom cele druge polovine ove godine, verovatno i u delu naredne godine i obuhvataće pre svega formalno tržište radne snage - stoji u analizi Kvartalnog monitora. - Mali pad zaposlenosti na formalnom tržištu u Srbiji posledica je postojanja zakonskih ograničenja i ugovora o radu kojima se propisuju procedure otpuštanja radnika.

Program isplate minimalca je završen isplatom početkom jula, pa se prema njihovoj proceni može očekivati intenzivnije otpuštanje u privatnom sektoru.

- Na rast stope nezaposlenosti uticaće i ostanak dela radnika koji su se na početku pandemije vratili u Srbiju, a koji su u inostranstvu radili u delatnostima čiji će oporavak biti spor - kažu u analizi.

PLATE U JAVNOM SEKTORU STABILNE

PLATE u javnom sektoru će prema obećanjima nadležnih ostati nepromenjene, dok će zarade u privatnom sektoru, po oceni stručnjaka, imati blagi pad. Pad zarada u privatnom sektoru će biti prvenstveno posledica toga da je znatan deo zaposlenih tokom drugog kvartala primao samo minimalac, dok se u drugom delu godine očekuje da će se zarade u privatnom sektoru uglavnom vratiti na pretkrizni nivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza