ODMRZAVAJU SE CENOVNICI? Od 1. septebra banke mogu da vrate stare, veće, iznose naknada

S. B.

25. 07. 2023. u 17:18

DELU prošlogodišnjeg džentlmenskog dogovora banaka u Srbiji i Narodne banke Srbije uskoro ističe rok. Klijenti pojedinih mogu da se nadaju da će im od 1. septembra banke obračunavati nešto veće naknade i tarife. Tada ističe godinu dana na koliko su bili zamrznuti sniženi cenovnici bankarskih usluga. To znači da će moći da ih vrate na prethodni nivo. S obzirom na to da praktično nije reč o poskupljenju, već eventualnom vraćanju na prethodni nivo, o tome neće morati da obaveste NBS 45 dana ranije.

ОДМРЗАВАЈУ СЕ ЦЕНОВНИЦИ? Од 1. септебра банке могу да врате старе, веће, износе накнада

Foto N. Fifić

Građanima su prošle godine bankarske usluge značajno opteretila budžet. Narodna banka Srbije reagovala je paketom mera. Dogovor je bio da banke u Srbiji narednih godinu dana neće menjati cene svojih usluga. One koje su poskupele od početka prethodne godine do tada, nivo naknada su smanjile 30 odsto, odnosno vratile na nivo pre poskupljenja. I ta mera je oročena. Istovremeno su sve banke klijentima morale da ponude garantovani tekući račun po ceni od 150 dinara mesečno. Ova obaveza važi i dalje.

- Radi zaštite standarda građana, Narodna banka Srbije je u trenutku kada smo bili suočeni s rastom cena energenata i posledično mnogih drugih dobara i usluga donela paket mera - napominju u NBS. - Rezultat je odluka svih banaka koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. godine da te naknade u narednoj godini dana, a počev od 1. septembra 2022. godine, umanje za 30 odsto ili ih vrate na nivo pre njihovog povećanja. Imajući u vidu da 1. septembra ističe rok od godinu dana za primenu umanjenih naknada za platne usluge, ističemo da su banke u mogućnosti da nastave da primenjuju tarife koje su usvojile u periodu od 1. januara 2021. godine do avgusta 2022. godine. To ne predstavlja povećanje tarifa, kako se u medijima navodi, već obračun naknada u skladu s važećim tarifnikom.

Narodna banka Srbije je propisala i obavezu za banke da je obaveste o izmeni tarifa najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja tih izmena i da joj uz ta obaveštenja dostave svu propisanu dokumentaciju.

Prihodi od naknada i provizija

BANKE su prošle godine ostvarile pozitivan rezultat u visini od 87,76 milijardi dinara. Na godišnjem nivou je porastao za 77,9 odsto. Ukrupnjavanje bankarskog sektora je nastavljeno, tako da je poslovala 21 banka, što je dve banke manje nego u 2021. godini. Posledično, broj zaposlenih je opao za 192, na 21.517 radnika, vidi se iz izveštaja Agencije za privredne registre.

Finansijski izveštaji otkrivaju i da su banke lane ostvarile neto prihod od naknada i provizija u visini od 69,59 milijardi dinara. To je za četvrtinu više nego godinu pre, kada su ove stavke donele prihod od 55,7 milijardi dinara.

- Rok od 45 dana računa se od dostavljanja uredne dokumentacije - dodaju NBS. - Ističemo da u proteklom periodu nijedna banka nije dostavila obaveštenje o izmeni tarifa, odnosno uvođenje novih tarifa po kojima banka naplaćuje naknade za pružanje platnih usluga. S druge strane, nekoliko banaka je dostavilo obaveštenje o uvođenju novih proizvoda, kojima su dopunile paletu proizvoda i usluga. Uz navedeno obaveštenje banke su dužne bile da dostave propisanu dokumentaciju, uključujući i prikaz mehanizma formiranja cene novog proizvoda, kao i model ugovora.

Doskorašnji predsednik Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić veruje da će banke svakao obavestiti klijente o eventualnoj promeni tarifa.

- Siguran sam da mora da postoji neki vid komunikacije, da li pojedinačana poruka klijentima, da li saopštenje banke - smatra Vasić, bankar i finansijski konsultant. - Trošak koji je nastavio da raste je trošak radne snage. Neki drugi troškovi su stabilni ili manji. Banke će tako odlučivati. Važno je da sve nude bazični račun od 150 dinara.

Očekivani efekti

NARODNA banka je proračunala i koliki bi efekat građano mogli da osete vraćanjem cena usluga. Tokom godinu dana očekivala se ušteda u vrednosti od sedam milijardi dinara. Obaveza vraćanja cena se odnosila na 14 banaka. Toliko ih je menjalo tarife od 1. januara 2021. godine do leta 2022. Tada je cena korpe osnovnih bankarskih usluga kod navedenih banaka u odnosu na stanje na kraju 2020. godine, prema procenama Narodne banke Srbije, bila veća za 13 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave