RAZVIJENOST OPŠTINA VIŠE NIJE KLJUČ: U dodeli posticaja sada važan region

S. B.

12. 06. 2023. u 14:59

NOVA pravila prilikom dodele podsticaja investitorima, ocenjuju stručnjaci, mogla bi da ubrzaju put do njih. Vlada je nedavno usvojila novu uredbu koja menja cenzuse koji otvaraju vrata podršci države.

РАЗВИЈЕНОСТ ОПШТИНА ВИШЕ НИЈЕ КЉУЧ: У додели постицаја сада важан регион

Foto Tanjug

Odustajanje od stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave, kao ključnog kriterijuma za visinu podsticaja, moglo bi da olakša i ubrza proceduru dobijanja ove vrste državne podrške.

S druge strane, uvećanje minimalnog iznosa kvalifikovanog ulaganja, ekonomisti delom tumače kao korekciju za inflaciju iz prethodne tri godine. Istovremno i kao želju države da dodatno privuče vrednija ulaganja i tehnološki naprednije investicione projekte u proizvodnom sektoru.

- Kriterijumi više ne uzimaju u obzir stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave, niti oročenost projekta u trajanju od tri godine - ističe ekonomista Ivan Nikolić. - Da bi se dobio podsticaj, minimalna vrednost investicije se povećava sa 150.000 evra i 15 novih radnika, na 300.000 evra i 30 novih radnika. Visina sredstava sada je definisana na nivou regiona u kojima će se naći investicioni projekat u proizvodnom sektoru.

Investitorima koji su ulagali u najrazvijenije sredine, kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Subotica, Užice ili Čačak, sledovalo je 3000 evra po radnom mestu. Uslov je bio da ulože 500.000 evra u proizvodnju i zaposle 50 ljudi. Na drugoj strani, gradovi i opštine koji su razvrstani u četvrtu grupu razvijenosti, među koje spadaju Aleksinac, Brus, Blace, Vlasotince, Dimitrovgrad, Ljig ili Nova Varoš, investitorima su mogli ponuditi i 6000 evra po otvorenom radnom mestu. Uslov je bio da investiraju najmanje 200.000 evra i otvore 20 radnih mesta. Najviše su dobijali, 7000 evra po novozaposlenom, investitori u devastirana područja.

- Novom regulativom, za investicione projekte u proizvodnom sektoru koji su locirani u Beogradskom regionu, moguće je aplicirati ukoliko opravdani troškovi ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva iznose najmanje 500.000 evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 50 novih radnika - dodaje Nikolić. - Za region Vojvodine minimalno ulaganje je 400.000 evra i 40 novozaposlenih, a regione Šumadije i Zapadne Srbije, odnosno Region Južne i Istočne Srbije i Region Kosovo i Metohija 300.000 evra i 40 novozaposlenih, respektivno.

S. B.

Moguća dodatna uvećanja

ROK za realizaciju investicionog projekta vrednijeg od pet miliona evra može biti produžen i do deset godina od datuma podnošenja prijave za dodelu sredstava.

- Podsticaji su po staroj uredbi mogli biti dodatno uvećani za deset odsto nezavisno od kriterijuma lociranosti ulaganja -kaže Ivan Nikolić. - Sada je korisniku sredstava u teritorijalnoj jedinici koja pripada Beogradskom regionu moguće odobriti dodatno do 10 odsto, u Vojvodini do 15 odsto, a u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, odnosno Južnoj i Istočnoj Srbiji ili Kosova i Metohije u visini do 30 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)