KUPOVINA NA AKCIJAMA, DOK NE PADNU CENE: Kada potrošači mogu da očekuju značajnije pojeftinjenje

E.B.T.

08. 06. 2023. u 16:43

POTROŠAČI u našoj zemlji su u aprilu pazarili manje robe u trgovini za 6,1 odsto u odnosu na isti mesec lane. Iz resornog ministarstva poručuju da je inflacija zaustavljena i da cene padaju, kao i da građani to sada mogu da vide u marketima kroz različite vrste akcija.

КУПОВИНА НА АКЦИЈАМА, ДОК НЕ ПАДНУ ЦЕНЕ: Када потрошачи могу да очекују значајније појефтињење

Foto M. Labudović

S druge strane, stručnjaci upozoravaju da proizvodi neće značajnije pojeftiniti, već će cene u proseku sporije rasti. Kupci se žale da njihovi novčanici baš i ne osećaju silazni trend. Ipak, kažu da su primetili da nema više velikih skokova cena kakvih je bilo ranije, da pojedini proizvodi stoje na istom nivou, kao i da ima više akcija.

- Dok se trgovci ne uvere da inflacija definitivno ide nadole, neće spustiti cene, već će organizovati razne promotivne akcije - objašnjava ministar trgovine Tomislav Momirović. - To je jasan signal. Taj trend će postati trajan za 15 do mesec dana. Sve zemlje Evrope imaju taj problem, ali smo se izborili sa tim. Inflacija pada, stabilizovale su se cene i ja mislim da će naši ljudi to vrlo brzo osetiti.

Mi smo, kako navodi, sačuvali tržište i stabilnost, zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica.

- Očekujemo da će cene i pekarskih proizvoda pojeftiniti - ističe Momirović. - Obezbedili smo da cena struje bude najjeftinija u Evropi.

On je istakao da su pojeftinili ulje i jaja. Podsetimo, zejtin je krajem maja skinut sa režima cena koje reguliše Vlada. Do tada je bilo propisano da jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, najviše može da košta 219,99 dinara. Juče se ova namirnica u radnjama mogla naći i po znatno nižoj ceni. Redovne cene su se kretale u rasponu od 170 do 200 dinara, a na akciji se moglo naći i za 160 dinara. U trgovinskim lancima jedno jaje se kreće od 18 do 28 dinara.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS, Bojan Stanić, kaže da se očekuje da inflacija u Srbiji bude prepolovljena do kraja godine, ali da njen pad ne znači da će cene prestati da rastu. Na nivou cele 2023. godine, kako dodaje, stopa inflacije će biti kao lane, oko 12 odsto, što i dalje predstavlja određeni udar na kućne budžete, posebno onog dela stanovništva koje ima ispodprosečne prihode.

- Građani u dogledno vreme neće moći da osete značajniji pad cena, pogotovo zbog usporavanja privredne aktivnosti u Evropi, pre svega Nemačkoj, ali i Amerika bi mogla da uđe u recesiju - navodi Stanić. - U proseku cene hrane rastu samo po sporijoj stopi.

On navodi da do pojeftinjena određenih artikala dođe pod uticajem trenutne ponude i potražnje. Spirala inflacije, koja je počela još ranije, postala je sistemski problem.

SVINjETINA KOŠTA KAO JUNETINA

UDEO hrane u potrošačkoj korpi u našoj zemlji je dominantan, prelazi 50 odsto, zato su kupci najviše zabrinuti za cene namirnica. Potrašači sa kojima smo razgovarali kažu da se odriču namirnica koje nisu neophodne, a skupe su, poput sladoleda, kajmaka, sira... Kako ističu, svinjetina je znatno skočila i skoro se izjednačila sa junetinom. Kilogram svinjskog buta bez kosti košta od 1.000 do 1.200 dinara, a na akciji 830. Redovne cene junećeg buta kreće se od 1.240 do 1.350, dok je na sniženju 1.100 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)