PODELA U EU OKO NOVIH MERA PROTIV RUSIJE: Sad hoće "plafon" cena i za ruski dizel

E.B.T.

02. 02. 2023. u 21:17

U NEDELjU stupa na snagu embargo Evropske unije na uvoz ruskih naftnih derivata, a zemlje EU nastoje da istovremeno uvedu i gornju granicu njihovih cena, što je predložila EK. Kako piše „Rojters“, one će sutra pokušati da postignu dogovor o tom predlogu, nakon što je u sredu ta odluka odložena zbog podela među članicama.

ПОДЕЛА У ЕУ ОКО  НОВИХ МЕРА ПРОТИВ РУСИЈЕ: Сад хоће плафон цена и за руски дизел

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ove mere članice EU i G7 donose u nastojanju da smanje prihod Moskve od energenata.

Podsetimo, od 5. decembra je zabranjen uvoz nafte iz Rusije koja stiže morskim putem i ograničena je cena te sirovine na 60 dolara po barelu. Međutim, ovo ograničenje je značajno iznad prosečne cene ruske nafte „ural“, koja je u januaru iznosila 49,48 dolara po barelu.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila da EU od 5. februara uvede gornju granicu od 100 dolara po barelu na premijum ruske naftne proizvode, kao što je dizel, i 45 dolara po barelu na snižene proizvode, kao što je mazut. Ovo ograničenje mora da odobri svih 27 zemalja članica Evropske unije.

„Rojters“ prenosi saznanja iz diplomatskih izvora, da će njihovi ambasadori da se sastanu u petak kako bi pokušali da postignu dogovor. Osim toga, oni će nastaviti razgovore i o proširenju sankcija Belorusiji, u nastojanju da suzbiju zaobilaženje uvedenog embarga Rusiji od strane kompanija koje zabranjene proizvode plasiraju preko njenog suseda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI IH KUPE PA SE POKAJU: Od kojih polovnih automobila treba bežati - nećete moći da ih prodate