STROGA KONTROLA CITRUSA ZBOG PESTICIDA: Limun i grejpfrut iz Turske koji se uvoze u Evropsku uniju od januara pod rigoroznim nadzorom

E. R.

15. 12. 2022. u 11:25

LIMUN i grejpfrut iz Turske koji se uvoze u zemlje EU od januara će biti strože kontrolisani, zato što je u brojnim pošiljkama utvrđeno da je sadržaj pesticida znatno veći od dozvoljenog.

СТРОГА КОНТРОЛА ЦИТРУСА ЗБОГ ПЕСТИЦИДА: Лимун и грејпфрут из Турске који се увозе у Европску унију од јануара под ригорозним надзором

Foto A. Stevanović

U našem Ministarstvu poljoprivrede kažu da se kontrola svežeg voća i povrća obavlja na graničnim prelazima u skladu sa zakonom, te da su u ovoj godini kod 12 uzoraka poreklom iz Turske ustanovili da ne ispunjavaju uslove i zabranili njihov uvoz.

- Prilikom službenih kontrola Granične fitosanitarne inspekcije u 2022. godini pošiljaka voća i povrća poreklom iz Turske, od 216 uzoraka koji su analizirani u akreditovanim laboratorijama, kod dvanaest uzoraka je utvrđeno da ne ispunjavaju uslove u skladu sa zakonskim propisima - kažu u Ministarstvu za "Novosti".

- Shodno tome doneta su Rešenja o zabrani uvoza i izvršene mere uništenja ili vraćanja predmetnih proizvoda. Kontrola svežeg voća i povrća, odvija se na graničnim prelazima na kojima je prisutna Granična fitosanitarna inspekcija i gde se kontrola obavlja u skladu sa Zakonom o zdravlju bilja i Zakonom o bezbednosti hrane.

Evropska komisija je donela odluku da poveća kontrolu pesticida za turski limun i grejpfrut koji se uvoze u EU. Odluku je jednoglasno usvojio Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje. Takva odluka je usledila nakon što je španska organizacija za limun i grejpfrut "Alimpo" obavestila Komisiju da je zabrinuta, jer je zvanični Sistem brzog alarmiranja za hranu (RASFF) objavio podatke koji upozoravaju da je došlo do snažnog povećanja broja pošiljaka ovog citrusnog voća poreklom iz Turske u kojima je premašena granica pesticida koja je utvrđena propisima EU.

Foto S. Milošević

Zbog toga je izmenjena uredba EU 2019/1793, a kontrola se povećava s 10 na 30 odsto u slučaju grejpfruta, odnosno s 20 na 30 procenata za limun. Mera stupa na snagu početkom januara i primenjivaće se šest meseci. Strogim graničnim kontrolama, uključujući analizu pesticida, biće podvrgnuto tri od deset kamiona koje transportuju ovo voće za tržište EU.

Španska organizacija "Alimpo" je izrazila zadovoljstvo odlukom Evropske komisije. To je važna odluka da se odbrane interesi evropskih potrošača i da se ojača pozicija španskih limuna i grejpfruta, koji se proizvode u skladu sa najvišim standardima garancije utvrđenim evropskim propisima.

EK: POVEĆATI PROVERE NA 30 ODSTO

EVROPSKA komisija je odluku o pojačanoj kontroli citrusa iz Turske opravdala ozbiljnošću situacije.

- U vezi sa pošiljkama limuna i grejpfruta iz Turske, tokom službenih kontrola koje je izvršila članica, otkrivena je visoka stopa neusklađenosti sa relevantnim zahtevima predviđenim zakonodavstvom Unije u pogledu kontaminacije ostacima pesticida u skladu sa članovima 5. i 6. Implementacione uredbe (EU) 2019/1793 - navode u Evropskoj komisiji.

- Zbog toga je prikladno povećati na 30 odsto učestalost provera identiteta i fizičkih provera koje će se sprovoditi na tim pošiljkama koje ulaze u Uniju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)