DOMAĆINSTVA UŠTEDELA 13 ODSTO STRUJE: Građani i privreda ozbiljno shvatili energetsku krizu, u oktobru smanjili potrošnju električne energije

E. B. T.

22. 11. 2022. u 11:00

GRAĐANI i privrednici ozbiljno su shvatili energetsku krizu i ukupna potrošnja struje u oktobru u odnosu na isti mesec lane smanjena je za 11 odsto.

ДОМАЋИНСТВА УШТЕДЕЛА 13 ОДСТО СТРУЈЕ: Грађани и привреда озбиљно схватили енергетску кризу, у октобру смањили потрошњу електричне енергије

Foto N. Živanović

Domaćinstva su potrošila 13 procenata manje električne energije i uštedela ukupno 145 miliona kilovata.

Ove podatke naveo je Aleksandar Bjeličić, direktor snabdevanja električnom energijom u "EPS Snabdevanju", ističući da je više od 1,5 miliona domaćinstava ostvarilo pravo na popust. Struju su najracionalnije koristili, kako je rekao, Beograđani i Vojvođani.

- Oko 45 odsto domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju u oktobru u odnosu na isti mesec prošle godine i ostvarilo je pravo na popust na električnu energiju - rekao je Bjeličić. - Od ukupno 3,37 miliona domaćinstava u Srbiji, stavku šest na računu, koja označava obračunati popust, u oktobru ima više od 1,5 miliona. To je na osnovu preporuke Vlade Srbije da se od 1. oktobra ove do 31. marta naredne godine umanje mesečni računi domaćinstvima koja potroše manje električne energije nego u istom mesecu lane.

On je rekao da je najveći broj kupaca ostvario popust od 30 odsto, odnosno ukupno oko 700.000. Oko 264.000 domaćinstva smanjilo je potrošnju za 20 procenata u odnosu na oktobar prošle godine. Umanjenje računa za 15 odsto dobilo je oko 554.000 porodica.

- Podaci ukazuju da su najveće uštede ostvarili kupci koji koriste električnu energiju za grejanje, zahvaljujući višoj prosečnoj temperaturi, koja je u oktobru bila 15,4 stepena, dok je u istom mesecu prošle godine iznosila 11,6 stepeni - ukazao je Bjeličić.

Građani redovno izmiruju svoje obaveze za utrošenu struju. Kako Bjeličić navodi, stepen naplate računa je 98 odsto, a oko 62 procenta domaćinstava plaća do 28. u mesecu i na taj način ostvaruje popust od pet odsto.

Stručnjak za energetiku u "Dilojtu" i bivši direktor "EPS Snabdevanja" Željko Marković ukazuje da je cilj da se za celu zimsku sezonu ostvari ušteda od 15 odsto i da ćemo videti kako će se to kretati dalje. Ideja je, kako dodaje, da smanjivanjem potrošnje smanjimo zavisnost od uvoza. On navodi da je najveći skok potrošnje struje u Srbiji zabeležen lane u odnosu na 2020. godinu i da iznosi 4,5 odsto. Do toga je, kako objašnjava, doveo oporavak privrede nakon kovida, jer u 2020. industrija nije radila tokom više meseci.

- Za ovu godinu još nema zvaničnih podataka, ali otvaranje fabrika i novih kompanija neće dovesti do značajnog skoka potrošnje - ocenjuje Marković. - To bi maksimalno mogao da bude rast od jedan do dva odsto. Ali, do tog povećanja potrošnje možda neće ni doći ako urode plodom apeli za štednju.

S druge strane, kako ističe, lane je značajno skočila potrošnja gasa u odnosu na 2020. za čak oko 15 odsto i sličan trend se može očekivati i u ovoj godini.

- U 2021. potrošene su 2,853 milijarde kubika, a pre dve godine 2,483 milijarde kubnih metara - navodi Marković.

- Taj rast je takođe posledica oporavka privrede nakon kovida, ali i gasifikacije. Rast potrošnje u domaćinstvima je bio 21 odsto, u toplanama 11,5, a u industriji 14,9 procenata. Ove godine se može očekivati sličan rast potrošnje od oko 15 odsto u proseku, zbog razvoja privrede i novih fabričkih kapaciteta.

On dodaje da će na povećanje potrošnje uticati i gasne elektrane koje lane nisu bile aktivne, a sada rade i proizvode struju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedelju da neće biti restrikcija struje, jer je država mnogo toga preduzela kako bi obezbedila dovoljno energenata za zimu, ali je upozorio da ovih dana trošimo mnogo i gasa i struje, iako nije toliko hladno vreme.

ZAVISI OD REGULATORA TOPLOTE...

U javnosti je pokrenuta rasprava da li se troši suviše energenata na zagrevanje domaćinstava, kao i da li većina građana drži otvorene prozore jer je u stanovima pretoplo. Kako stručnjaci objašnjavaju, u novijim zgradama elektrane imaju ugrađene regulatore koji automatski regulišu temperaturu u skladu sa propisanom. Međutim, u nekim starijim zgradama nema tog uređaja i ventil propušta više energije, pa je u stanovima toplije. Takođe, kakva će temperatura u stanu biti, zavisi i od energetske efikasnosti zgrade, odnosno kakav je kvalitet izolacije, stolarije u stanu.


ENERGETSKI UGROŽENI KUPCI

PROSEČNO domaćinstvo u Srbiji mesečno troši 350 kilovat-časova struje, a s popustom od 15 odsto, račun je mogao da bude umanjen oko 450 dinara, a više od 800 dinara s popustom od 30 procenata - rekao je Aleksandar Bjeličić, direktor snabdevanja u EPS-u.

- Domaćinstva u statusu energetski ugroženog kupca imaju pravo na mesečni popust od 120 do 250 kilovat-sati.

On je pozvao sve građane koji spadaju u ovu kategoriju da se jave lokalnim samoupravama i da od 1. decembra podnesu zahteve za sticanje tog statusa za 2023. godinu. U oktobru je, kako je naveo, umanjenje za energetski ugroženog kupca ostvarilo 61.441 domaćinstvo.


ŽENAMA HLADNIJE NEGO MUŠKARCIMA

OSEĆAJ toplote je subjektivan. Obično je starijim ljudima hladnije, potrebne su više temperature u prostorijima u kojima borave bebe. Stručnjaci ukazuju da su naučna istraživanja pokazala da je za optimalan osećaj toplote ženama potrebna temperatura koja je za 1,2 stepena viša nego što je muškarcima. To znači da, ako je snažnijem polu idealan 21 stepen, onda su lepšem za to potrebna 22,2 stepena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!