Zašto je lepak za pločice i dalje najčešće korišćen prilikom postavljanja podova?

Novosti online

18. 04. 2022. u 09:40

NOVA generacija lepka za pločice garantuje da će svaki materijal biti pravilno fiksiran i izdržati ekstremne temperature i uslove. To je posebno važno kod podnih obloga jer trpe veliko opterećenje. Zato se kupci sa pravom pitaju koje podove postaviti i šta je jeftinije?

Зашто је лепак за плочице и даље најчешће коришћен приликом постављања подова?

Foto: pixabay

Da bi se obezbedila dugovečnost moraju se odabrati prave vrste pločica i odgovarajući lepak za pločice jer to garantuje trajnost. Sa druge strane, ponuda laminata je takođe unapređena tako da su i ovo vrhunske podne obloge, najjeftinije na tržištu, ali imaju i neke specifičnosti.

Kakav lepak za pločice postoji?

Proizvođači imaju nekoliko osnovnih vrsta lepka za pločice koji se bira prema vrsti pločica, kakva je podloga i da li je podna obloga za spoljno ili unutrašnje postavljanje.

Najrasprostranjenija varijanta je lepak za pločice koji služi za lepljenje upijajućih površina, otporan je i na temperaturne ekstreme, odlikuje ga čvrstoća i lakoća ugradnje.

Fleksibilan lepak za pločice se postavlja na neravnu površinu i omogućava dobro vezivanje upijajućih materijala, a posebna vrsta je ona koja služi za lepljenje ne upijajućih materijala (nove pločice preko starih), za podno grejanje ili za vlažne prostore kao što su kupatila.

Savremena generacija lepkova da će pločice ostati na mestu kakav god pritisak imale i na bilo kakvoj podlozi da su postavljene.

Podne pločice moraju biti kvalitetne

Podne pločice se proizvode kao izdržljivije i kvalitetnije vrste i jedine su koje mogu biti postavljene na kao podna obloga. Najčešće se postavljaju kao keramičke i porcelanske. Svaki keramičar će reći da se podne pločice mogu postaviti kao zidne, ali zidne nikako ne smeju biti podne.

Podne pločice su sposobne da, zajedno uz lepak za pločice, izdrže veliki pritisak, da imaju ne klizajući premaz i da budu otporne na vlagu i abraziju. Često su većih dimenzija i neobičnih oblika pa se mogu iskoristiti za svaku zamisao o dekoraciji poda.

Ponuda laminata najnovije generacije

Najnovije generacije laminata donose vrhunske performanse bez potrebe da se stavlja lepak za pločice i samim tim su najjeftiniji način za oblaganje podova.

Ponuda laminata je takva da postoji onaj koji se češće postavlja u domovima, ali i vrsta koja može da izdrži habanje u komercijalnim objektima, a da se ne promeni. Može se postavljati i u sistemu podnog grejanja i izgledati kao najvernija kopija pravog drveta ili drugih materijala.

Kakve podne obloge odabrati?

Iako se laminat unapređuje i dalje je kvalitetom daleko ispod kvaliteta pločica. Lepak za pločice obezbeđuje da one na mestu stoje i preko 70 godina, da izdrže habanje i ređe reaguju na ekstremne uslove.

Korisnici najčešće kombinuju ova dva vrsta podova, ali je izuzetno važno da materijali podova budu kvalitetni da bi rezultat bio savršen.

Iako su skuplje, podne pločice su neizostavan deo svakog doma i poslovnog prostora. Zahtevaju kvalitetan lepak za pločice i majstora koji će stručno postaviti keramiku. Za uzvrat će dati dugotrajnost, lepotu i postojan pod više decenija.

Laminat se sve češće bira kao jeftinija varijanta i donosi odlično iskustvo uz jednostavno postavljanje zbog čega je mnogo jeftinija varijanta za oblaganje podova i ima svoje prednosti ako se izabere adekvatno mesto ugradnje.

Rezultat će svakako biti odličan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!