MALI: Srbija na korak od dobijanja investicionog rejtinga

Tanjug

07. 01. 2022. u 12:56

STANDARD end Purs, jedna od tri najveće kreditne rejting agencije, nedavno je poboljšala izglede Srbije za dalje povećanje kreditnog rejtinga, čime se naša zemlja našla na korak od dobijanja tzv. investicionog rejtinga, rekao je Tanjugu ministar finansija Siniša Mali i izrazio uverenje da ćemo uspeti da ga dobijemo do kraja ove ili najkasnije polovinom 2023. godine.

МАЛИ: Србија на корак од добијања инвестиционог рејтинга

Foto: Katarina Mihajlović

Ističe da bi to bilo prvi put u istoriji naše zemlje da imamo investicioni rejting i da je siguran da bi se to već i dogodilo da nije bilo pandemije kovida 19.

Objašnjavajući zašto je važno imati ovaj rejting, ističe da kreditni rejting zapravo predstavlja ocenu celokupnog finansijskog stanja jedne zemlje, njenih perspektiva, ekonomske politike koju vodi.

- To je kao kada čovek ode na skener i lekar pregledom proveri stanje svih organa, da vidi koliko je on zdrav. S druge strane, kada je reč o rejtingu, cilj je da budemo deo manje grupe zemalja u svetu koje su dostigle investicioni rejting - kaže Mali.

Prema njegovim rečima, imati ovaj rejting znači da je zemlja stabilna i njena ekonomija zdrava, da ima dobru perspektivu razvoja, što za sobom povlači i pozitivan stav investitora prema toj zemlji, jer oni žele da ulažu upravo u takve, stabilne države.

- Ono što je posebno važno za našu privredu i građane jeste da svako poboljšanje investicionog rejtinga automatski dovodi do smanjenja kamatnih stopa. Postajete povoljniji, manji je rizik ulaganja, manja premija na rizik kada ulažete novac, a samim tim i manje kamatne stope za privredu i građane - naglašava Siniša Mali.

Dodaje da to daje dodatnu povoljnost privrednicima kada nabavljaju opremu, odlučuju se za ulaganje u nova postrojenja, a kada je reč o građanima manje su kamatne stope kada se zadužuju kroz uzimanje kredita ili kupovinu na lizing.

BONUS VIDEO - VUČIĆ VOZI: Siniša Mali objavio kako to izgleda

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina