SRBIJA POSTAJE DEO SVETSKE LOGISTIČKE MAPE: Preko novosadske luke roba iz Srbije i regiona u svet

V.N.

01. 07. 2021. u 08:33

KOMPANIJE iz Srbije, regiona ali i EU, zahvaljujući novom konceptu vodnog transporta preko Luke Novi Sad i Konstance do Džabel Alija u Dubaiju moći će da snabdevaju svojim proizvodima ceo svet.

СРБИЈА ПОСТАЈЕ ДЕО СВЕТСКЕ ЛОГИСТИЧКЕ МАПЕ: Преко новосадске луке роба из Србије и региона у свет

Foto: Ivana Ercegovac

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) sastao se sa predsednikom kompanije DP World sultanom Ahmedom bin Sulajemom u Dubaiju, u čijem je vlasništvu novosadska luka.

- Zahvaljujući DP World, Srbija postaje deo svetske logističke mape i jednog novog koncepta koji do sada nismo imali u Istočnoj i Centralnoj Evropi, a to je da ćemo kroz povezanost novosadske luke, preko Konstance imati fantastičnu vezu sa svetom - rekao je Čadež.

Naše kompanije, firme iz celog regiona, ali i Mađarske, Rumunije i Bugarske moći će, po rečima predsednika PKS, da koriste ovu mnogo efikasniju, mnogo bržu i cenovno konkurentniju rutu u odnosu na ostale.

Trenutno većina kompanija posluje sa UAE preko luke Rijeka dok bi transport preko luka Novi Sad i Konstanca bio povoljniji.

Čadež je zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predsedniku i premijerki Srbije, koji su imali viziju da počnu ovaj projekat da Srbiju, kako je rekao, vratimo ne samo na Dunav, na reke, već i da snabdevamo našim proizvodima čitav svet.

- Srbija je važna zemlja koja sa UAE ima dobre ekonomske odnose zahvaljujući liderima dve zemlje, odlično je pozicionirana, jer ima reke i shvatili smo važnost luke Novi Sad za razvoj intermodalnog transporta, kao i da je povežemo sa našom lukom u Konstanci. Vekovima su reke bile važne za transport robe i trgovinu. Ovim ćemo oživeti te trgovinske puteve. Ovo je samo početak - poručio je Bin Sulajem.

- DP World je prisutan u mnogim lukama Evrope, ali i u Africi, Americi na Bliskom i Dalekom istoku. To nam daje velike mogućnosti saradnje, kao i da Srbiju uključimo u naše logističke rute, a povezivanje sa lukom Konstanca će to omogućiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!