NULA POREZA ZA ANGAŽMAN FRILENSERA! Zakon o porezu na dohodak građana

Milan Trbojević, osnivač agencije "Knjiški moljac" i bloga ft1p.rs

01. 06. 2021. u 07:00

FIRME u Srbiji se susreću sa dosta usluga koje ne mogu da plate preko računa, a ukoliko izvrše plaćanje fizičkom licu koje nema otvorenu firmu za jednokratnu uslugu, moraju da platite i poreze i doprinose.

НУЛА ПОРЕЗА ЗА АНГАЖМАН ФРИЛЕНСЕРА! Закон о порезу на доходак грађана

Foto Arhiva

Takva zakonska odredba dosta poskupljuje samu cenu usluge, obzirom da iznosi koje isplate, biti uvećani za poreze i doprinose. Postoji rešenje za takve situacije.

Da li znate kako da angažujete frilensera i platite „nula“ poreza? Ovo važi za sve firme u Srbije bile one d.o.o. ili preduzetnici.

Pod pojmom frilenser ovde podrazumevamo nekoga ko radi, na primer, dizajn, pa i nekoga ko vam popravi vodovodne cevi. Možete angažovati bilo koju osobu i platiti „nula“ dinara poreza na iznos koji njoj plaćate. To je omogućeno primenom zakona o porezu na dohodak građana, član 85 stav 1 tačka 11, koji dozvoljava ovo oslobođenje. Odnosi se na jednu osobu i iznos do 13.420 dinara na godišnjem nivou.

Ovu zakonsku opciju možete koristi ako imate neke vanredne popravke od strane majstora, ako je potrebno da angažujete nekoga za promociju na štandu tokom trajanja sajma, i slično.

Ukoliko isplatite iznos iznad 13.420 dinara (određen iznos za 2021) plaćate poreze i doprinose kao ostali prihodi, odnosno, kao da ste nekoga angažovali po Ugovoru o delu. Da biste iskoristili ovu opciju, dovoljno je da donesete Odluku i isplatite iznos sa svog poslovnog računa na račun fizičkog lica koje je uslugu izvršilo.

* * * * * * * *

„AGROSIRM“ 11. i 12. juna

POLjOPRIVREDNI sajam „Agrosirm“ održaće se 11. i 12. juna ove godine u Sremskoj Mitrovici. Organizatori manifestacije su Grad Sremska Mitrovica, KPZ Sremska Mitrovica i PKS Regionalna privredna komora Sremska Mitrovica.

* * * * * * * *

Poziv za podsticaj poljoprivrednicima

POČELO je prijavljivanje malih poljoprivrednih gazdinstava i preduzeća za novčane podsticaje koje daje država u saradnji sa Svetskom bankom. Maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo bespovratno može dobiti je 25.000 evra, dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra. Sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, projekat će trajati tri godine.

Konkurs za prvi krug prijavljivanja je otvoren do 4. juna. Može da konkuriše svako gazdinstvo, a javni poziv namenjen je voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća. Biće raspisana još dva takva poziva, jedan namenjen za stočare, a nakon toga i za ratare.

* * * * * * * *

Međunarodni sajam prehrambene industrije „ANUGA 2021“

RAZVOJNA agencija Srbije i Privredna komora Srbije organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem međunarodnom sajmu prehrambene industrije “ANUGA” koji će se održati u Kelnu u Nemačkoj, od 9. do 13. oktobra 2021. ANUGA je jedan od najvećih međunarodnih sajmova iz oblasti prehrambene industrije na svetu koji se svake druge godine održava u Kelnu. Prijavljivanje sa vrši isključivo elektronskim putem, kreiranjem korisničkog naloga na https://prijave.ras.gov.rs/sajmovi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024