IMUNIZACIJA PROTIV KORONE U TRI FAZE - Đerlek: Ovo je detaljan plan kad ko prima vakcinu

Tanjug

09. 01. 2021. u 10:28

DRŽAVNI sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek potvrdio je jutros da će Srbija uskoro imati tri vakcine na raspolaganju za imunizaciju stanovništva.

ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ КОРОНЕ У ТРИ ФАЗЕ - Ђерлек: Ово је детаљан план кад ко прима вакцину

Foto: N. Karlić

-Spoljnopolitički kredibilitet naše zemlje je danas na višem nivou nego ranije i zbog toga je Srbija uspela da dobije vakcine i počne imunizaciju čak i pre EU - podsetio je Đerlek u Jutarnjem programu TV Prva.

On je rekao i da priče o tome da zdravstveni radnici navodno odbijaju da se vakcinišu nisu tačne i da se preuveličavaju.

-Nema nikakvog masovnog odbijanja vakcinacije. To nije tačno - rekao je Đerlek i podsetio da je i sam vakcinisan ruskom vakcinom Sputnjik V.

On je ponovio da su i Fajzer/Biontekova, i ruska, i kineska vakcina koja se uskoro očekuje u Srbiji, potpuno bezbedne, a vakcinacija jedini način da se izbegne zaražavanje korona virusom.

-Bićemo bezbedni što pre završimo s imunizacijom. Imamo operativni plan u tri faze. U prvoj fazi planiramo vakcinaciju oko 1,4 miliona naših građana, a planiramo da vakcinišemo ukupno oko 3,4 miliona naših sugrađana. Kada to budemo postigli, bićemo na dobrom putu da se oslobodimo korona virusa. U nerednim imesecima planiramo da ubrzavamo imunizaciju, tempom kojim nam vakcine budu stizale u Srbiju - rekao je Đerlek i podsetio da je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika i to ne samo onih iz Kovid sistema.

-Imamo porast smrtnosti i među ne-kovid pacijentima. Zato je važno da se svi zdravstveni radnici vakcinišu kako bi i ne-kovid pacijenti kojima je potrebna lekarska pomoć imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu - rekao je državni sekretar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)