DODELA NAGRADA ZA BEZBEDNOST NA RADU: Dodeljene povelje zaslužnim preduzećima i pojedincima

Novosti online

26. 09. 2020. u 12:57

- PRAVO na bezbedne i zdrave uslove na radu je osnovno pravo koje nikome ne sme da bude uskraćeno - poručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević na svečanoj dodeli nacionalnih priznanja za bezbednost i zdravlje na radu za 2019. godinu, koje je organizovano juče u Starom dvoru.

ДОДЕЛА НАГРАДА ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА РАДУ: Додељене повеље заслужним предузећима и појединцима

Foto: Novosti

Prema ministrovim rečima, bezbednost i zdravlje na radu zahteva veliku posvećenost i rad jer nekada mali i naizgled beznačajni propusti mogu dovesti do tragičnih posledica - do gubitka života.

- Svaki izgubljeni život je nedoknadivi gubitak za porodicu, za poslodavca i za naše društvo. Poslodavci moraju prihvatiti svoju odgovornost za uspostavljanje i primenu dobrih standarda bezbednosti i zdravlja na radu, jer primena ovih standarda nije teret, suvišan trošak, nepotrebna procedura, već sastavni deo uspešnog poslovanja - rekao je Đorđević.

- Republika Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, posvećena je unapređenju položaja zaposlenih i čini sve da se obezbede nova radna mesta, smanji stopa nezaposlenosti i unapredi položaj zaposlenih. Naš cilj je da Republika Srbija bude, bezbedno i zdravo i produktivno mesto za rad za sve zaposlene - podvukao je ministar.

Prema Đorđevićevoj oceni dobra i redovna komunikacija na svim nivoima je od ključnog značaja postizanje poboljšanja u bezbednosti i zdravlju na radu.

- Koristim ovu priliku da još jednom ukažem na neophodnost primene svih propisanih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba kako bi poslodavci zaštili svoje zaposlene od zaraze izazvane virusom kovid-19.

- Vlada Republike Srbije pruža punu podršku naporima poslodavaca da se politika bezbednosti i zdralja na radu dosledno primenjuje i nije joj prioritet da se zbog propusta konstatovanim inspekcijskim nadzorom kažnjavaju poslodavci već briga o zaposlenima i borba za bezbedan i zdrav rad bude njihov proritet rada. Ministarstvo uvažava pojedince i poslodavce koji sprovode dobre standarde bezbednosti i zdravlja na radu i zato im dodeljuje nacionalna priznanja koja dobijaju samo najbolji.Čestitam svim dobitnicima nacionalnih priznanja - zaključio je ministar Zoran Đorđević.

Nacionalna priznanja su dodeljena:

  • Pravnim licima /preduzetnicima koji imaju više od 250 zaposlenih -Povelja "28.april"
  • Pravnim licima /preduzetnicima koji imaju manje od 250 zaposlenih - Povelja "28.april";
  • Fizičkim licima ,organizacijama i udruženjima za postignute rezultate i zasluge u promociji bezbednosti i zdravlja na radu -Plaketa "28.april";
  • Licima za bezbednost i zdravlje na radu ,predstavnicima za bezbednost i zdravlje na radu, odborima za bezbednost i zdravlje na radu, organizacijama i udruženjima koja svojim radom doprinose podizanju svesti kod zaposlenih o značaju bezbednosti i zdravlja na radu - Pohvalnica "28.april".
  • Dobitnici nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za 2019. godinu, prema kategorijama su:

    Povelja "28 april",u kategoriji lica koji imaju više od 250 zaposlenih :

    1.  mesto preduzeće za proizvodnju gumarskih i hemijskih proizvoda Trajal korporacija AD - Kruševac ;

    2. mesto Akcionarsko društvo metalna industrija  Alfa - Plam , Vranje  ;

    3. mesto CRH (Srbija ),D.O.O.  ,Popovac .


    Povelja "28.april" u kategoriji pravnih lica koji imaju manje od 250 zaposlenih :

    1. mesto ravnopravno dele INTEGRATED MICRO-ELECTRONICS DOO Niš i preduzeće za proizvodnju i promet vode VLASINKA DOO Beograd (Zemun );

    2. mesto GREINER PACKAGING D.O.O. ,Odžaci ;

    3. mesto Hotel "ŠERATON ",Novi Sad .


    Plaketa "28.april " 

    - Jugoslav Nedeljković, načelnik Odeljenja inspekcije rada Kruševac - inspektor rada

    - Danilo Nedeljković, načelnik Odeljenja inspekcije rada Šabac - inspektor  rada

    - Dragoslav Tomović ,predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije ,Kragujevac

    - prof.dr Božo Nikolić (posthumno ), predlagač je  bilo -"Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište "i njihov predsednik Udruženja Petar Stanić .

    Priznanje primila ćerka

    Prof.dr Božo Nikolić je bio doktor tehničkih nauka, koji je najveći deo svog profesionalnog angažmana proveo na visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu

    Nakon odlaska u penziju bio je aktivan u Međunarodnom institutu za primenjeno upravljanje znanjem na čijem čelu je bio zadužen za organizaciju brojnih stručnih skupova.
    Na žalost,preminuo je u 71.godini života,ali njegova dela i dostignuća u ovoj oblasti pamtićemo večno. Priznanje je primila ,njegova ćerka Jelena Dragić.

    Pohvalnica "28.april"

    - Jovica Despotović ,lice za bezbednost i zdravlje na radu ,GP "Napred "AD,Beograd.
    Napomena: Nacionalna priznanja uručili su ispred -"Uprave za bezbednost i zdravlje na radu " ,v.d. direktorka Marina Furtula i  ispred -"Inspektorata za rad ",v.d.direktor Stevan Đurović.

    Jelena Dragić prima nagradu u ime svog oca/Foto: Novosti

    Jedini gost na ovoj svečanoj ceremoniji je bio dvostruki laureat po nacionalnim priznanjima, Petar Stanić, zaposlen u JKSP "Ekos ", Žitište, na poslovima lica za bezbednost i zdravlje na radu i referenta zaštite od požara, predstavljao je takođe svoju malu i skromnu opštinu Žitište, i svoje uspešno "Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište".

    Na samom kraju dodele nacionalnih priznanja ministar Zoran Đorđević je ovom prilikom najavio potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu između resora kojim rukovodi i Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu Ruske Federacije.

    Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

    Pratite vesti prema vašim interesovanjima

    Novosti Google News
    OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

    OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

    AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

    27. 04. 2024. u 07:00

    Komentari (0)

    AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!