TRI ZADATKA IZ MATEMATIKE ZADALA MUKE ĐACIMA: Prvo pitanje bilo lako, ali zbunjujuće

B.Borisavljević

22. 06. 2023. u 12:31

TRI poslednja zadatka na testu iz matematike iz oblasti geometrije i nejednačina, koja su zahtevala i postupak, zadala su najviše muke malim maturantima. Đaci su imali dva sata za rešavanje, a većina njih je izašla tek na kraju.

ТРИ ЗАДАТКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗАДАЛА МУКЕ ЂАЦИМА: Прво питање било лако, али збуњујуће

Foto: N. Skenderija

Pre polaganja današnjeg testa direktorima škola je stiglo uputstvo koje se ticalo greške u 17. zadatku na testu. Zbog toga im je stigla instrukcija da se sugeriše učenicima da dopišu nulu na tom zadatku.

Kako su nam ispričali osmaci iz OŠ "Vuk Karadžić", prvih 17 zadataka je bilo lako, ali je bilo potrebno logičko raznišljanje. Dunja, Mila, Ana, Tamara, Andrija su zadovoljni kako su uradili.

- Samo tri zadatka su zahtevala postupak i oni su bili najteži - pričaju oni. - Iako je prvo pitanje bilo najlakše, neki su se zbunili jer nisu dobro pročitali pitanje. Trebalo je na osnovu grafikona odrediti kad je bio najniži vodostaj na Savi. U 17 zadataka smo imali ponuđene odgovore. Tako je bilo i pitanje kako 367 dinara rasporediti u različitim novčanicama.

Polaganjem testa iz matematike nastavljena je Mala matura 2023. za 66.970 osmaka u Srbiji. Oni su imali dva sata na raspolaganju da reše test, a najviše problema zadalo im je poslednjih nekoliko zadataka koji su bili iz oblasti geometrije.

Osmaci sutra polažu treći test iz predmeta koji su izabrali. Najviše đaka opredelilo se da na trećem testu polaže biologiju - 38 odsto, geografiju - 29 odsto, istoriju - 16 odsto, hemiju - devet odsto i fiziku - osam odsto.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna do 8 sati, a đaci ih mogu pogledati u matičnoj školi ili preko portala Moja srednja škola. Za prigovore učenika na preliminarne rezultate rezervisani su 25. i 26. jun. Elektronskim putem se prigovori mogu poslati 25. juna, a dan kasnije mogu se predati u matičnoj školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024