PODRŠKA ZA BUDUĆNOST: Patrijarh stipendijama darivao đake i studente iz porodica sa više dece

M. Marković

29. 12. 2022. u 10:35

SVEČANO je bilo, juče, u Prestonoj dvorani pod svodovima Patrijaršijskog dvora u Beogradu.

ПОДРШКА ЗА БУДУЋНОСТ: Патријарх стипендијама даривао ђаке и студенте из породица са више деце

Foto SPC

Trinaestoro osnovaca, srednjoškolaca i studenata obradovao je patrijarh Porfirije tradicionalnim stipendijama namenjenim deci iz višečlanih porodica koje nemaju dovoljno za sve svoje potrebe. Radost je uneo i u kuće u kojima majke podižu i neguju četvoro i više dece i ovo je prvi put da se godišnje stipendije, od po 180.000 dinara, dodele i ovakvim školarcima.

Ovu lepu i humanu priču, preko SPC, donirala je Fondacija Dragana i Milovana Popovića koja je deo Fondacije "Sima Igumanov", na čijem je čelu uvek srpski patrijarh.

- Svake godine ova naša Fondacija dodeljuje sto mesečnih stipendija deci sa Kosova i Metohije, a ovo je prvi put da pomognemo i majke sa četvoro i više dece - kazao je patrijarh i zahvalio donatorima. - Ovim primerom želimo da podstaknemo i druge da pomognu. Nadamo se da je ovo samo dobar početak i da ćemo ubuduće biti u prilici da dodelimo više stipendija, time podržimo mnogodetne porodice koje su pravi primer drugim mladim bračnim parovima. Primer i podsticaj, podrška da se ne plaše izazova u životu kada imaju više od jednog ili dvoje dece.

Foto SPC

Dar, kao pomoć u vidu stipendije, Milovan, sin Dragana Popovića, rekao je da ih je na ovu plemenitu misiju pokrenulo saznanje da su mnoge dobre porodice i njihova vredna deca suočeni sa nemaštinom koja sputava bezbrižno detinjstvo i odrastanje.

- Verujem u tu decu i njihovu svetlu budućnost - poručio je.

Najlepšom i neizmernom zahvalnošću uzvratile su majke u ime dece, stipendista, na brizi SPC i donatora. Zajednička poruka je da je ovakav vid darovanja i više od materijalnog.

- Ovo je prvi put da smo mi, majke, vrednovane - obratila se Jelena Hadžipurić. - Hvala Njegovoj svetosti što je prepoznao naš trud i zalaganje naše dece. Hvala zadužbini "Igumanov".

Jelena, profesor informatike u Metematičkoj gimnaziji, majka je četvoro dece. Najmlađe ima sedam, a najstarije petnaest. Dvoje više ima Tanja Grbić, samohrana majka iz Zemuna. Studente, osnovce i najmlađe u vrtiću.

- Ova stipendija nam mnogo znači - rekla je. - I biće nam velika pomoć u dečjem školovanju.

RADOST SUSRETA SA MLADIMA

RADOSNI smo kad god dolaze ljudi u Patrijaršiju, a posebno smo radosni kad dolaze mladi, deca koja su vredna, koja se trude, deca koja daju dobre rezultate u školama, a još pritom deca iz mnogodetnih porodica - poručio je patrijarh Porfirije, koji je stipendijama darivao decu iz cele Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri