SAMOSTALNOST MOŽE, SAD JE SPORNO IME: Bugari protiv naziva Makedonska pravoslavna crkva - "Ohridska arhiepiskopija"

M. S. - R. Dr.

23. 12. 2022. u 07:33

SAMOSTALNOST Makedonske pravoslavne crkva - Ohridske arhiepiskopije (MPC) za Bugarsku patrijaršiju nije sporna, ali - jeste njen zvanični naziv.

САМОСТАЛНОСТ МОЖЕ, САД ЈЕ СПОРНО ИМЕ: Бугари против назива Македонска православна црква - Охридска архиепископија

Foto M. Stančić

Iako Bugari ne dovode u pitanje Arhiepiskopiju u Skoplju, niti njenog poglavara, u Sofiji tvrde da najmlađa članica istočne crkvene porodice jedino može da se nazove "Pravoslavna crkva Republike Severne Makedonije".

Iza ovog stava, koji je nedavno potvrđen i odlukom bugarskog Svetog sinoda, nalazi se čvrsto shvatanje da je jedini naslednik drevne Ohridske arhiepiskopije - Bugarska patrijaršija. Argumentacija ovakvog viđenja zadire u duboku prošlost, u 10. vek, i doba cara Samuila, koji je za crkveno sedište izabrao Ohrid. Bugari od tada prate navodni kontinuitet svoje crkvene istorije, što je navedeno i u statutu Patrijaršije u Sofiji.

Ipak, mediji istočnog suseda prenose da će bugarski patrijarh Neofit u svojim dipisima već na Božić uvrstiti i ime poglavara crkve u Severnoj Makedoniji, Stefana. Njega potpisuju samo krnjom titulom "arhiepiskopa skopskog", jer Bugarska crkva ne priznaje titulu sa kojom ga je vaseljenski patrijarh Vartolomej primio u liturgijsko sasluživanje.

Negiranjem prava na naziv koji Makedonci koriste za svoju crkvu i koji je odobren u SPC, Bugari su na istoj liniji sa Atinskom arhiepiskopijom i krugom jelinskih crkava, koji takođe negiraju naziv crkve u Makedoniji. Grcima ne smeta pominjanje Ohridske arhiepiskopije, ali se izričito protive korišćenju prideva "makedonska", koji je sastavni deo naziva crkvene organziacije sa sedištem u Skoplju.

Dileme oko imena potvrđuju pretpostavke da je MPC, uprkos letošnjem aktu o samostalnosti koju je dobila od SPC i kanonskom prijemu carigradskog patrijarha Vartolomeja, još daleko od punog međucrkvenog i međunarodnog priznanja. Ovoga je svestan i makedonski klir, koji, uprkos tome, gaji optimizam da će sve nesuglasice biti rešene dogovorom.

Foto M. S.

Proces "osamostaljivanja" MPC, kako ukazuju poznavaoci ovog pitanja, odvija se vrlo sporo i sa mnogo otpora na različitim stranama, pre svega u Carigradu. Do danas još nije sprovedena puna integracija nekadašnje Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, koja je delovala pod okriljem SPC, iako su planovi za uključivanje ove jerarhije u novu autokefalnu crkvu napravljeni još letos. Takođe, nije doneta ni odluka da li će u direktnu nadležnost srpskog patrijarha biti stavljen neki od srednjovekovnih srpskih manastira na tlu Severne Makedonije, koji bi imao ulogu središta srpske duhovnosti u ovoj zemlji.

KOMISIJA

REŠAVANjE brojnih istorijskih kontroverzi i relacija između Bugara i Makedonaca zadatak je posebne zajedničke komisije, koju su Sofija i Skoplje formirali u cilju rasvetljavanja prošlosti. U crkvenim krugovima u Severnoj Makedoniji, međutim, izričito odbijaju da crkvena pitanja, vezana za status, naziv i ustrojstvo MPC, budu predmet rada ove mešovite komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)