"PTIČICA" NE SLEĆE NA "+383": Već nekoliko dana, prilikom registracije novih korisnika, „Tviter“ ne prepoznaje pozivni broj tzv. Kosova

Đ. Marković

23. 12. 2022. u 09:21

DA bi zaštitili svoje naloge novi korisnici "Tvitera" sa teritorije tzv. Kosova ni juče nisu mogli da unesu brojeve telefona sa prefiksom "+383", koji koristi Priština.

ПТИЧИЦА НЕ СЛЕЋЕ НА +383: Већ неколико дана, приликом регистрације нових корисника, „Твитер“ не препознаје позивни број тзв. Косова

FOTO: AP/Tanjug

Ipak, u podešavanjima profila na ovoj društvenoj mreži i dalje mogu izabrati samoproglašenu tvorevinu kao zemlju porekla. Takođe, već registrovani korisnici iz ove lažne države nemaju nikakvih problema sa svojim postojećim nalozima.

No, i juče, svima onima koji su pokušali da se registruju sa prefiksom "+383", "Tviter" je odgovarao da moraju da unesu "ispravan broj telefona". Da li je nemogućnost unošenja ovog broja greška, privremena mera, ili je "Tviter" zaista odlučio da "izbriše" tzv. Kosovo, i dalje nije poznato. Albanci danima bezuspešno pokušavaju da dobiju odgovor od korisničke podrške ove kompanije, i ne skrivaju svoju ljutnju.

Među prvima je to, 19. decembra, primetio tviteraš čije je ime na nalogu Armend Krasnići, koji je napisao da je do sada bez problema mogao da koristi svoj broj telefona, ali da to više nije moguće. Tviteraš pod imenom "Leutrim" je to povezao sa preuzimanjem popularne društvene mreže od strane milijardera Ilona Maska.

Foto AP

- Ilon Mask je kupio "Tviter" da bi omogućio slobodu govora, a sa druge strane je uklonio pozivni broj za Kosovo, zbog čega ne možemo da verifikujemo svoje naloge. Moderni diktator! - napisao je "Leutrim".

Internet konsultant Dragan Varagić kaže za "Novosti" da je najverovatnije reč o tehničkoj grešci, i kao primer navodi prelazak Srbije sa ".ju" internet domena na ".rs", što je dovelo do grešaka u raznim bazama podataka.

Foto printskrin

Foto printskrin

- Moguće je i da je "Tviter" prešao na bazu telefonskih pozivnih brojeva u kojoj nema prefiksa "+383", pa korisnici sada ne mogu da verifikuju svoje naloge. Prilično sam siguran da je u pitanju greška. Ne verujem da ima bilo kakve veze sa politikom, jer "Tviter" ne vrši nikakvo targetiranje po teritoriji - rekao je Varagić.

Foto printskrin

Ako je reč o grešci, naš sagovornik dodaje da mogu proći nedelje ili meseci pre nego što pozivni broj tzv. Kosova bude vraćen na "Tviter" jer je to mreža sa stotinama miliona korisnika i da je zbog toga nemoguća brza reakcija.

Unošenje broja telefona na "Tviteru", inače je vid zaštite od hakera. Ako neko pokuša da preuzme kontrolu nad vašim profilom, dobićete SMS poruku sa šifrom koja vam omogućava da pristupite nalogu.

 

REAKCIJE SRPSKIH TVITERAŠA

SRPSKI tviteraši su duhovitim porukama reagovali na bes korisnika ove društvene mreže sa tzv. Kosova. Uz fotošopirane slike Ilona Maska sa šajkačom, poručuju im da nije slučajnost što je novi gazda "Tvitera" rođen na Vidovdan, i da je potrebno da unesu pozivni broj zemlje u kojoj žive - "+381".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri