U PLANU ISTRAŽIVANJE NOVIH MASOVNIH GROBNICA: Trilateralni regionalni sastanak posvećen nestalima

V.C.S.

29. 11. 2022. u 17:25

TRILATERALNI sastanak Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, na kojem se razgovaralo o unapređenju pravnog okvira saradnje i stanju u problematici nestalih u oružanim sukobima 1990-tih na prostoru bivše Jugoslavije, održan je danas u Beogradu.

У ПЛАНУ ИСТРАЖИВАЊЕ НОВИХ МАСОВНИХ ГРОБНИЦА: Трилатерални регионални састанак посвећен несталима

Masovna grobnica kod Zadra

Tom prilikom dogovorene su predstojeće aktivnosti, zajednička izviđanja mesta mogućih grobnica i primopredaja identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava.

Predstavnici nadležnih tela sve tri zemlje istakli su opredeljenost ka rešavanju pitanja sudbine nestalih jer je to prioritetno humanitarno pitanje, od neprocenjivog značaja za porodice nestalih i za dalje jačanje dobrosusedskih odnosa, obnovu poverenja i poštovanje ljudskih prava u regionu. Posebno je istaknut značaj javnog objavljivanja "Baze podataka aktivnih slučajeva lica nestalih u toku oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije".

Ocenjeno je da je postignut napredak u rešavanju otvorenih pitanja, ali je neophodno da se učine dodatni napori kako bi broj otkrivenih slučajeva bio veći. Tom prilikom prisutni su pozvali i druge učesnike u procesu da daju svoj doprinos.

Između Srbije i Crne Gore dogovorena je izrada nacrta Radnih pravila i procedura za sprovođenje Protokola o saradnji u traženju nestalih, kao što je to urađeno sa BiH. Sledeći radni sastanak na tu temu održaće se za mesec dana.

Pokrenuto je i nekoliko različitih inicijativa za unapređenje zajedničkog rada na konkretnim lokacijama i ka smanjenju broja neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama širom regiona.

Komisiju za nestala lica Vlade Srbije predvodio je predsednik Komisije Veljko Odalović, Institut za nestale osobe BiH predsedavajući kolegija direktora Mujo Hadžiomerović, a Komisiju za nestala lica Vlade Crne Gore predsednik Dragan Đukanović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Međunarodne komisije za nestala lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRIRODA TE POZIVA DA ČETIRI ZIDA ZAMENIŠ SA ČETIRI TOČKA