MUZEJ ŽRTAVA GENOCIDA OSUDIO VOŽNJU PO GROBNICI U JAJINCIMA: Apel građanima da se ponašaju savesno i odgovorno

Novosti Onlajn

14. 11. 2022. u 11:02

MUZEJ žrtava genocida danas je najoštrije osudio vožnju i turiranje putničkih vozila po masovnim grobnicama u Spomen-području "Jajinci".

МУЗЕЈ ЖРТАВА ГЕНОЦИДА ОСУДИО ВОЖЊУ ПО ГРОБНИЦИ У ЈАЈИНЦИМА: Апел грађанима да се понашају савесно и одговорно

PIJETET Obeležavanje godišnjice stradanja, Foto Arhiva

Zbog toga što se ovakvi slučajevi ne dešavaju prvi put, Muzej žrtava genocida, imajući u vidu potrebu jačanja kulture sećanja, pozvao je sve građane da se savesno i odgovorno odnose prema mestima stradanja naših zajedničkih nedužnih predaka.

Stručnjaci Muzeja žrtava genocida uočili su da su tokom prethodnog vikenda nepoznati građani vozili i turirali svoja putnička vozila po masovnim grobnicama u Spomen - području "Jajinci", a to, kako ocenjuju, nedolično ponašanje su najoštrije osudili.

Muzej poziva i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Komunalnu miliciju, odgovarajuće sekretarijate grada Beograda, JP "Zelenilo - Beograd" i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda da bez odlaganja, a u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, identifikuju lica koja su se nedolično ponašala na masovnoj grobnici u okviru memorijalnog prostora nekadašnjeg stratišta u Jajincima.

FOTO: Fejsbuk

Takođe, zahtevaju od nadležnih institucija da preduzmu sve neophodne aktivnosti kako se ovakvi nedopustivi vandalski i anticivilizacijski postupci više ne bi dešavali.

Iz Muzeja ukazuju na to da je na Spomen-području "Jajinci" tokom Drugog svetskog rata likvidirano više desetina hiljada ljudi, ali i da su brojni memorijalni prostori, nekadašnja gubilišta civila, vojni memorijali i mesta stradanja u ovo naše vreme postali prostor za vandalsko, anticivilizacijsko i antidemokratsko ponašanje pojedinih neodgovornih građana.

Kako dodaju, neretko ih koriste za organizaciju javnih koncerata, vožnju kola, šetnju kućnih ljubimaca, bavljenje sportskim aktivnostima, ali i kao izletišta.

PIKNIK Druženje na memorijalu, Foto Arhiva

Podsećaju da su još 29. decembra 2021. godine resornom Ministarstvu kulture uputili inicijativu da se toj ustanovi kulture od nacionalnog značaja na staranje i upravljanje konačno preda Spomen-područje "Jajinci" u Beogradu te da je, nakon što su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić podržali inicijativu, podržala je i ministarka kulture Maja Gojković.

Memorijalni prostor nekadašnjeg stratišta u Jajincima predstavlja kulturno dobro i kao takav je zaštićen zakonom, ali je očigledno predmet naše višedecenijske nebrige, zajedničke nedovoljne odgovornosti i manjka svesti o neophodnosti negovanja kulture sećanja na sve nevino postradale u oružanim sukobima, ukazuje se u saopštenju Muzeja žrtava genocida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista