TRAMVAJI PONOVO KROZ NOVI SAD: Urbanističkim planom predviđene su tramvajske linije kroz Novo naselje

Novosti online

23. 10. 2022. u 11:22

NOVIM Generalnim urbanističkim planom planirano je da Novim naseljem prolaze tramvajske linije koje bi išle sve do garaže Gradskog saobraćajnog preduzeća a tramvajske šine bi najpre obogatile bulevare Jovana Dučića i Kneza Miloša.

ТРАМВАЈИ ПОНОВО КРОЗ НОВИ САД: Урбанистичким планом предвиђене су трамвајске линије кроз Ново насеље

Foto Z. Jovanović

Radilo bi se i na očuvanju stare pruge ka Ranžirnoj stanici, koja bi takođe spadala u tramvajsku, gradsku rutu.

Iako bi po GUP-u u budućnosti Novo naselje moglo dobiti tramvaj, što se tiče saobraćajne mreže, u ovom delu grada nije planirano puno toga. Saobraćajnice će se više graditi na Jugovićevu. Biciklističkih i pešačkih staza nikada dosta, kao ni parkinga, tako da će se u ostatku naselja one dodaviti tamo gde je moguće i gde je potrebno.

Kako bi se tramvajska linija razvijala i što više zaživela, pored sedišta JGSP-a na Futoškom putu 46, planira se parking rezervisan za građane, koji bi svoje putovanje od te tačke nastavili upravo tramvajem.

U Novom Sadu su nekada postojale dve tramvajske linije. Prva, bela linija, vodila je od tadašnje "Futoške kapije" do Ćurčijske ulice (današnje Temerinske ulice) a trasa druge, odnosno zelene linije, počinjala je kod stare železniče stanice, a završavala se na obali Dunava na kraju današnje Dunavske ulice.

Iako su ove dve bile primarne i one su svrstavale u glavne linije, postojala je i dodatna plava linija koja je vodila do kupatila na Čeneju.

Najstarijim Novosađanima možda ne bi bilo strano da se ulicama grada opet začuje zvuk šina. Ideja o vraćanju tramvaja stare sugrađane podsetila bi na njihovu mladost i detinjstvo, a mlađi, pogotovo vozači, bi morali da se adaptiraju na nove promene u gradskom saobraćaju. Vreme će pokazati da li će se tramvajske linije opet vratiti u Novi Sad.

(Gradske info)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!