RUSKI KONZUL I ZLOČINAC DEVA: Pročitajte autorski tekst čuvenog pukovnika Filipovića koji je napisao za "Novosti"

Novosti online

27. 06. 2022. u 22:56

PENZIONISANI pukovnik Milutin Filipović, legendarni komandant Prištinskog garnizona Vojske Jugoslavije i junak borbe protiv terorista OVK, preminuo je 26. juna.

РУСКИ КОНЗУЛ И ЗЛОЧИНАЦ ДЕВА: Прочитајте ауторски текст чувеног пуковника Филиповића који је написао за Новости

Foto: V. Danilov

U "Novostima" je 7. februara ove godine objavljen autorski tekst pukovnika Filipovića, u kom je on detaljno analizirao skandalozni plan albanskih vlasti da obnove kuću fašističkog zločinca Džafera Deve.

Tekst pukovnika Milutina Filipovića prenosimo u celosti:

Kao što je poznato, agencija Ujedinjenih nacija zadužena za razvoj država i teritorija (UNDP in Kosovo) objavila je 2. februara, preko svojih naloga na društvenim mrežama, vest o početku obnove nekadašnje kuće Džafera Deve, objekta sagrađenog pre Drugog svetskog rata u Kosovskoj Mitrovici.

Ovaj korak je dugo pripreman u obaveštajnim službama Zapada (prevashodno Amerike, Engleske i Nemačke) i nije uopšte slučajno planiran po mestu, vremenu i međunarodnom subjektu, koji ceo projekat treba da realizuje na terenu Kosovske Mitrovice, odnosno na prostoru Republike Srbije.

Namerno i ciljano je izabrana nekadašnja kuća Deve, nad kojom je posle Drugog svetskog rata primenjen sekvestar, tj. oduzimanje imovine od strane države ratnim zločincima i njihovim pomagačima.

Džafer Deva je šiptarski ratni zločinac koji je u toku Drugog svetskog rata počinio mnoga zverstva nadSrbima sa Kosova i Metohije i na prostoru Albanije. Jedan je od osnivača druge Prizrenske lige. Posle oslobađanja Kosova i Metohije od okupatora u novembru 1944. godine, otpočela je balistička pobuna najpre 2. decembra u Uroševcu, zatim 23. decembra napadom na Gnjilane i 23. januara 1945. na Kosovsku Mitrovicu pod rukovodstvom Adema Voce kojeg je Deva uvrstio u najbliže svoje saradnike.

U vreme borbi za oslobađanje KiM 1944. godine, Deva je u Prištini sa svojim saradnicima održao sastanak na kojem je dogovoreno da on sa nekolicinom saradnika nastavi povlačenje sa grupom Nemačke armije E, a da ostatak balista ostane na Kosovu i nastavi borbu protiv Jugoslavije. Kao istaknuti šiptarski kvisling, Džafer je posle Drugog svetskog rata desetak godina živeo u Italiji gde je sarađivao sa italijanskom obaveštajnom službom. U dokumentima CIA iz tog perioda označen je kao vođa iredentističih Šiptara koji su zagovarali ujedinjenje Albanije i Kosova.

Posle višegodišnjeg praćenja njegove delatnosti, CIA je 1956.odlučila da Devi odobri američku vizu i dolazak u SAD. U izveštaju koji je prethodio njegovom dolasku u Ameriku, CIA ga nije označila kao nacističkog funkcionera i ratnog zločinca, već kao "antikomunistu" sa "istinskim patriotskim motivima" za političko delovanje. Tokom boravka u Americi Deva je 1962. godine zajedno sa Mithadom Vranićijem u Njujorku formirao organizaciju "Prizrenska liga u egzilu". Osnovni cilj treće Prizrenske lige bio je otcepljenje Kosova i Metohije od Srbije i Jugoslavije i pripajanje Albaniji. Organizacija je u Americi izdavala istoimeni časopis "Prizrenska liga", a imala je odbore u Kanadi, Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj, Austriji i Italiji. Ostvarivala je i saradnju sa ustaškom emigracijom.

Živeo je slobodno i radio na jednom univerzitetu iako je jugoslovenska vlast poslala zahtev vladi SAD da ga isporuči jer je za njim raspisana poternica zbog umešanosti u ratne zločine. Dokumenta koja su otvorena nakon njegove smrti pokazala su da je bio saradnik CIA. Umro je u San Francisku 1978. gde je i sahranjen.

Nakon svega navedenog, postavljaju se i mnogobrojna pitanja: Zašto baš u Kosovskoj Mitrovici i zašto baš u kući koja je do kraja Drugog svetskog rata pripadala Devi? Zašto agencija Ujedinjenih nacija zadužena za razvoj država i teritorija ne pronađe, na primer, tragove spomenika ruskom konzulu u Kosovskoj Mitrovici Grigoriju Stepanoviču Ščerbinu koji je tu poginuo u napadu Arnauta 1903. godine?

Lični sam svedok mnogih tragičnih događaja na prostoru Kosova i Metohije. Rođen sam u Prištini 25. novembra 1948. godine. U Kosovskoj Mitrovici sam završio prvi i drugi razred osnovne škole i kao dete često se igrao pored spomenika ruskom konzulu Ščerbinu u blizini naselja Bair, na putu ka Kosovskoj Mitrovici, selo Svinjare. Taj spomenik su Šiptari oštetili i na kraju uništili kao i mnoga druga srpska znamenja i spomenike naše kulture.

Nije isključeno da je sve tempirano pred predstojeće pregovore naše strane sa Eskobarom i Lajčakom.

BONUS GALERIJA: MiG-29 - Čuvar srpskog neba

BONUS VIDEO: ONI NAS ČUVAJU - Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju