NAJNOVIJA PROGNOZA ZA LETO: Spremite se za rekordne vrućine i vremenske nepogode

Novosti online

19. 05. 2022. u 16:38

NAJPOZNATIJI svetski meteorološki servis "AccuWeather" objavio je svoju prognozu u kojoj najavljuju kakvo leto i temperature nas očekuju, odnosno celu Evropu.

НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Спремите се за рекордне врућине и временске непогоде

Foto: Depositphotos

Kako se na serviru navodi, Portugal, Španiju i Italiju čeka vruć period sa dosta "temperaturnih uspona i padova" tokom cele sezone, pa će svaki toplotni talas na tom području trajati nedelju ili dve, dok se očekuju i rekordne temperature, ali njih bi trebalo da prekinu spori olujni sistemi koji će dovesti do pada temperatura i padavina.

Na Balkanu letnje vrućine

Južni deo Evrope očekuju rekordne vrućine, sa naletima oluja. Slično prošlom letu, gradovi širom Balkana ove godine mogu očekivati ​​veći broj dana sa temperaturama iznad 32 stepena Celzijusova.

U Bukureštu je 2021. zabeležno 35 dana sa temperaturama od ili iznad 32 stepena Celzijusova. Slično je bilo i s Atinom u kojoj je bilo 67 dana sa temperaturom od najmanje 32 stepena, što je znatno iznad uobičajenog proseka od 46 dana.

Meteorolozi "AccuWeathera" za ovu godinu predviđaju da će temperature prelaziti 32 stepena, te da će u Bukureštu biti između 31 i 38 dana u Bukureštu. Vreo toplotni talas biće popraćeni sušama, mada bi one ove godine trebalo da budu blažeg oblika nego 2021.

Česte i grmljavine

U drugoj polovini leta trebalo bi da bude više grmljavina i nevremena nego u prvoj. Međutim, oni verovatno neće biti dovoljno rašireni da prekinu probleme do kojih će dovesti razdoblje suše.

"AccuWeather" navodi da bi grmljavine mogle biti mač sa dve oštrice, u smislu da će donekle ublažiti razdoblje suša, ali da će doneti ozbiljne vremenske nepogode, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti useve pšenice i kukuruza.

Letnje vrućine ne bi trebalo tako da pogode severni deo Evrope kao onaj južni, kažu meteorolozi, piše "b92".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAŠ GRAD JE UNIŠTEN Kličko se oglasio o granatiranju Kijeva - uništeno je 220 stanova