DA LI NAM PRETI PODVARIJANTA NOVOG SOJA? "Mlađi brat omikrona" se prebrzo širi Evropom

Novosti onlajn

03. 02. 2022. u 12:16

NOVA podvarijanta omikron soja korona virusa, zvanično poznata kao BA.2, a narodski “stelt omikron” i “mlađi brat omikrona”, počeo je veoma brzo da se širi Evropom, pa čak i da istiskuje originalni soj.

ДА ЛИ НАМ ПРЕТИ ПОДВАРИЈАНТА НОВОГ СОЈА? Млађи брат омикрона се пребрзо шири Европом

Foto: P. Milošević

Ova podvarijanta se prvo pojavila u Indiji i Južnoj Africi, još u decembru prošle godine, trenutno je identifikovana u više od 40 zemalja, a najviše u Norveškoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i posebno Danskoj, piše "Blic".

U ovoj zemlji je, prema poslednjim podacima, već postala i dominantna, te je vide kao glavnog krivca za novi, rekordni porast broja zaraženih, nakon što se prethodni talas izazvan originalnim omikronom bio smirio pre nekoliko nedelja.

Nova omikron BA.2 varijanta nalazi se pod istragom Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ali (još) nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost, kao što je bio slučaj sa originalom.

Anders Fomsgard, istraživač na danskom Institutu “Statens Serum”, rekao je da još nema objašnjenje za brzi rast broja obolelih, dodajući da je zbunjen, ali ne i zabrinut.

- Možda je nova podvarijanta otpornija na imunitet u populaciji, što joj omogućava da zarazi više - rekao je Fomsgard.

Govoreći o podsojevima omikrona, virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler je napomenuo da postoje tri podvrste, a da je jedna dominantna. Međutim, poručuje, svejedno je od koje podvrste će neko oboleti jer se one međusobno bitno ne razlikuju, a vakcina štiti isto od svake.

- Sada se u par zemalja pojavio skok broja slučajeva obolelih od varijante broj dva, pogotovo u Danskoj, i onda Norveškoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, ukupno u četrdesetak zemalja sveta. Zanimljivo je da je prvi slučaj ove varijante registrovan na Filipinima, a tog varijeteta danas tamo nema i retko se beleži - rekao je Šekler za RTS.

On je napomenuo da bi oni koji još nisu vakcinisani trebalo da se raspitaju u svom okruženju i da sami uvide da vakcinisani prođu sa daleko blažom kliničkom slikom od nevakcinisanih.

- Dobar deo nevakcinisanih takođe prođe lakše, ali i dalje može da se desi da se zaglavi bolnica - dodaje Šekler.

Prvi podaci o “omikron mlađem bratu” su uglavnom umirujući. Naime, on ne dovodi do težih simptoma i težih kliničkih slika, niti većeg broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Ipak, po svemu sudeći se lakše prenosi od originalne verzije, dakle može da zarazi više ljudi, a sa sobom nosi i potencijalnu opasnost koja, istina, još nije potvrđena.

Naime, pojedini stručnjaci smatraju da bi BA.2 mogao da zaobiđe imunitet koji je organizam stekao nakon susreta sa originalnim sojem, odnosno da bi osoba mogla da se zarazi dva puta, sa pravim omikronom i sa njegovim mlađim bratom! Ukoliko se ovo potvrdi, onda bi i ovaj talas korona virusa mogao da potraje još par meseci, a novi udar ne bi zaobišao ni Srbiju.

Još jedna dilema koju nisu ni potvrdili, ali ni potpuno otpisali svetski naučnici, vezana je za delta i omikron soj. Naime, do sada je poznato, pa čak i masovno dokazano u praksi, da ljudi koji su preboleli deltu mogu da obole od omikrona. Međutim, još nema potvrde da li oni koji su se prvo zarazili omikronom, mogu naknadno da obole i od delte...

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april