MOGUĆE VRAĆANJE POŠILJAKA: Rešen problem sa “Poštama” na koji su upozoravali advokati, javni beležnici i izvršitelji

V. C. S. - B. Ca.

18. 12. 2021. u 10:23

SASTANAK predstavnika "Pošte Srbije" sa predstavnicima advokatskih komora, Javnobeležničkom i Komorom izvršitelja, rešio je problem koji je mogao da preraste u noćnu moru za sve građane koji vode neki sudski spor.

МОГУЋЕ ВРАЋАЊЕ ПОШИЉАКА: Решен проблем са “Поштама” на који су упозоравали адвокати, јавни бележници и извршитељи

Foto Tanjug

Naime, promenom uputstva koje je "Pošta" donela u oktobru, branioci nisu mogli resornoj pošti da dostave potvrdu Advokatske komore Srbije da su na odmoru, pa da se sva pismena koja im stignu u to vreme vrate sa naznakom "na putu".

Do sada su stvari tako funkcionisale, doduše ne na osnovu Zakona o poštanskim uslugama, već na osnovu dogovora koji su branioci imali sa "Poštom". Ovo je naročito bilo važno, kako nam je objasnio predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) Momčilo Bulatović, jer se u takvim slučajevima nije računalo da je pošta uručena. S promenom prakse, advokatska preporučena pošta stajala je pet dana u pošti, posle čega se vraćala sudu, ako je on pošiljalac, i kačena je na oglasnu tablu.

To opet znači da zakonski rokovi teku, pa advokat, ne znajući da mu je stigla bilo kakva presuda, propušta vreme da reaguje i odgovori. Krajnja posledica mogla je da bude gubitak spora.

- Prema tom uputstvu advokati koji su sami u kancelariji, praktično, nisu mogli da idu na odmor jer nije imao ko da primi poštu - kaže Bulatović.

Svesna problema, "Pošta" je inicirala sastanak i predstavila novi krovni ugovor koji bi obezbedio povoljnije uslove advokatima, izvršiteljima i notarima.

- Na inicijativu AKB, već ranije je dogovoreno, pa je ovaj sastanak iskorišćen da se i ostale advokatske komore informišu, da će ubuduće prilikom uručenja sudskih pismena i pisama po upravnom i prekršajnom postupku kao jedan od razloga neuručenja biti "primalac otputovao" - kažu u "Pošti".

E- KNjIGA

NA sastanku je, kažu takođe u "Pošti", advokatima, notarima i izvršiteljima prezentovana elektronska prijemna knjiga - besplatna aplikacija koja olakšava prijem pošiljaka i obezbeđuje njihovo praćenje u svim fazama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)