RUSKA DOKTORKA OTRIVA: Kako virus korona utiče na srce?

Novosti onlajn

09. 12. 2021. u 18:35

RUSKA doktorka, kardiolog Asijat Hačirova otkrila je kakve promene u radu srca može izazvati virus korona i šta je potrebno raditi kako bi se one izbegle.

РУСКА ДОКТОРКА ОТРИВА: Како вирус корона утиче на срце?

Foto AP

Nakon preležanog kovida kod pacijenta se može pojaviti uvećan puls.

- Nakon bolesti, bilo koja fizička aktivnost, pa i najmanja, može jako da utiče na ubrzani puls. Reč je o tome da je organizam oslabio i kako bi ispunio obim potreban za cirkulaciju krvi, srce počinje jače da pumpa. To se događa posle svih jakih respiratornih infekcija, kao i posle kovida. Nakon talasa virusa korona kod mene se u ordinaciji pojavio veliki broj pacijenata sa ubrzanim pulsom - rekla je doktorka.

Oštećenja na srcu će se dogoditi u slučaju da se uvećan puls održi duže vreme.

- U slučaju da srce uvek radi na visokim obrtajima onda se ono i brže troši - rekla je Hačirova.

Kako bi se smanjila oštećenja nakon preležanog virusa korona, po mišljenju kardiologa, potrebno je da se uredno spava i odmara, kao i da ishrana bude redovna. Takođe, potrebno je da se izbegnu fizičke aktivnosti.

Ranije je kardiolog Ana Babalikašvili posavetovala da se nakon kovida neko vreme ne konzumira jak crni čaj i kafa. Prema njenim rečima, kafa i jak čaj pojačavaju rad srca što izaziva tahikardiju i kratak dah.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VIŠE OD POLA MILIONA LJUDI POGLEDALO VIDEO! Ovaj snimak Vučića iz NJujorka je hit na Tik-tok nalogu Novosti (FOTO/VIDEO)