KRAJNJA ODLUKA NA DRŽAVAMA ČLANICAMA: Priznavanje kovid sertifikata Srbije ne znači automatsku mogućnost ulaska u sve zemlje EU

Tanjug

15. 11. 2021. u 19:17

POVEZIVANJE sa sistemom digitalnih KOVID sertifikata EU znači da će srpski sertifikati biti prepoznatljivi u aplikacijama za verifikaciju u EU, ali i u drugim zemljama koje koriste isti sistem.

КРАЈЊА ОДЛУКА НА ДРЖАВАМА ЧЛАНИЦАМА: Признавање ковид сертификата Србије не значи аутоматску могућност уласка у све земље ЕУ

Foto Shutterstock

Kako navode iz EU info mreže, ovo će pojednostaviti proveru informacija o testiranju, oporavku ili vakcinaciji, a samim tim obezbediti i bezbedno putovanje.


Osim toga, digitalni KOVID sertifikat EU biće prepoznatljiv na aplikacijama za verifikaciju u Srbiji. Do sada se 22 zemalja koje nisu članice EU pridružilo sistemu digitalnih KOVID sertifikata EU, uključujući i Albaniju i Severnu Makedoniju.

Dok tehnička strana ne bude potpuno operativna, moglo bi da prođe nekoliko dana dok se IT sistem usaglasi, navode iz EU info mreže.

Digitalni KOVID sertifikat EU nije putni dokument te stoga vlasnici srpskog digitalnog KOVID sertifikata ne ostvaruju pravo ulaska u državu članicu EU automatski.

Nosioci srpskog sertifikata i dalje moraju da provere da li ispunjavaju uslove za ulazak i da pažljivo provere konkretne uslove koje propisuje država članica njihovog odredišta (uključujući prihvatanje ili neprihvatanje vakcine registrovane na srpskom KOVID sertifikatu).

Štaviše, nosioci srpskog sertifikata koji žele da putuju u EU treba pažljivo da provere interna pravila države članice (na primer, zahteve za pristup objektima kao što su hoteli ili restorani u zemlji), pošto se ova pravila mogu razlikovati od jedne zemlje do druge.

U zavisnosti od epidemiološke situacije, države članice EU mogu postaviti dodatne zahteve, kao što je testiranje, ili mogu preduzeti posebne mere zaštite za svoje građane, poput obaveznog nošenja maski, ograničavanje poseta javnim prostorima (kao što su restorani) na vakcinisane građane ili lica vakcinisana određenim vakcinama, odnosno uvesti karantinske mere.

Pregled nacionalnih ograničenja putovanja i mera zadržavanja dostupan je na veb-stranici https://reopen.europa.eu/en, na kojoj takođe možete doći do nadležnih organa svake države članice EU i saznati više detalja o njihovim zahtevima.

Tehnički detalji za dobijanje EU sertifikata u Srbiji biće objavljeni u narednim danima, dodaje se u saopštenju EU info mreže.

BONUS VIDEO - KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

REČI KOJE KIDAJU DUŠU: Matej Periš ispraćen uz pesmu Olivera Dragojevića