PREMINUO VOJISLAV VOJA JERINIĆ: Odlazak jednog od najboljih srpskih matematičara

V. Mitrić

16. 09. 2021. u 09:31

„CARSTVU nebeskom“ velikim i čuvenim srpskim, jugoslovenskim i lozničkim matematičarima, pridružio se i profesor matematike lozničke Gimnazije „Vuk Karadžić“ u penziji, Vojislav Voja Jerinić (81), koji je umro juče u Loznici, u ovdašnjem naselju Klupcima, gde je rođen, odrastao i proveo čitav život, isključujući samo studiranje na Prirodno-matematičkom fakultetu i služenje vojnog roka.

ПРЕМИНУО ВОЈИСЛАВ ВОЈА ЈЕРИНИЋ: Одлазак једног од најбољих српских математичара

Foto: Novosti

Decenijama je njegovo ime sinonim za matematiku, koju je predavao čitav radni vek u čuvenoj lozničkoj Gimnaziji, koja je, uz njega, iznedrila velike matematičare od profesora Milorada Bertolinija, Ljube Katića, Zorana Milanovića, Nedeljka Neđe Matića i njihove generacije, do profesora dr Zorice Stanimirović sa PMGu Beogradu u novije vreme do mnogih drugih.

Profesor Voja, kako su ga jednostavno zvali đaci, mirno, tiho, pedagoški vešto i naučno umesno da matematika nije nikakav bauk i da ne piše džabe na Delfijskom hramu da ne ulaze oni koji ne znaju matematiku i muziku. Za profesora Jerinića matematika je bila  mnogo, mnogo više od posla, struke, predmeta. Živeo je život uz nju i uz uvođenje đaka u njene tajne, što im je širilo, kako kaže njegov veliki prijatelj i kolega profesor Vlada Marković, „ne samo znanja iz te velike nauke, već i sve životne vidike“.
- Poklonio je đacima, praktično, svoj život, učeći ih na njemu znan način, na način najboljih gimnazijskih profesora u Srbiji za sva vremena - kaže mr Marković.
U telegramu saučešća povodom smrti profesora Jerinića, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je napisao:
- I po znanju, umeću, časti, poštenju, posvećenosti prema đacima, svojoj školi, matematici i rodu svome, svojim najbližim, ime Vaše ostaće upamćeno za sva vremena u Loznici, gradu koji ste zadužili za sva vremena. Tih, miran, staložen, učtiv, prijatan, otmen, profesor Vojsilav Nikolić će nedostajati gradu u čiju je „sliku“ baš uložio sebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije