RODITELJI, OPREZNO NA LETOVANJU: Evo kako da prepoznate sunčanicu kod mališana

Bojana Jovanović

03. 07. 2024. u 06:30

U toplim danima svima nam je vruće, pogotovo najmlađima, koji to ne umeju ni da nam saopšte na pravi način. Zbog toga deca često dobiju sunčanicu a da roditelji pre toga nisu primetili nikakve signale upozorenja.

РОДИТЕЉИ, ОПРЕЗНО НА ЛЕТОВАЊУ: Ево како да препознате сунчаницу код малишана

Foto Shutterstock

Da se to ne bi dogodilo i vašem mališanu, evo na šta bi trebalo da obratite pažnju...

Najpre, imajte na umu da postoje dve vrste sunčanice, rana i kasna. Prva nastupa tokom boravka na suncu, a druga nekoliko sati nakon toga, često pred spavanje. Kod rane simptomi su nagli i veoma izraženi, deca su malaksala, pospana, često povraćaju, muka im je, imaju vrtoglavicu i snažnu glavobolju, graške znoja po koži, a ruke i noge su im u početku veoma tople. Ako se na vreme ne sklone sa sunca ekstremiteti postaju hladni, često drhte. Nekada im je telesna temperatura povišena, ali to nije pravilo.

Kod "kasne" sunčanice simptomi sporije nastupaju, manje su primetni ali duže traju. Najmlađi su tada zajapureni i topli, i kada nisu na suncu, razdražljivi su, plaču, a malo starija deca uglavnom imaju mučninu, nesanicu i promenljivog su raspoloženja. Temperatura im je povišena i deluju kao da imaju virus, što roditelje često dovodi u zabludu.

Pitate se šta da uradite? Najpre, sklonite dete sa sunca i odvedite ga u što hladniju, zamračenu, provetrenu prostoriju. Istuširajte ga mlakom vodom i ostavite da se samo osuši, bez brisanja peškirom. Neka pije što više rashlađene, ali ne ledene, tečnosti - vodu, limunadu, čaj, negazirani sok, ali malo pomalo, da ne bi povratilo. Ako mu je telesna temperatura još visoka, stavljajte mu obloge sa ledom na potiljak, nakratko. Ukoliko temperatura uprkos tome ne pada, dajte mu neki od lekova za obaranje.

Slobodno ga pustite da spava, ali mu s vremena na vreme merite temperaturu tokom sna. Međutim, ako primetite da telesna temperatura vašeg mališana nikako neće da padne, obavezno se obratite doktoru. U svakom slučaju, sutradan dete ne bi trebalo da se izlaže suncu, a ubuduće se trudite da izbegavate provođenje vremena napolju od 11-17.00, gde god da ste, pa čak i na planini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEĆU DA SE IZVINJAVAM ŠTO SE DIVIM NOVAKU: Đoković gleda i ne veruje, ovakav tekst o njemu skoro nije napisan