SAČUVAJTE ZDRAVE KOSTI: Izbegavajte ove navike i sprečite osteoporozu

I. K.

26. 09. 2023. u 20:21

PROCENE ukazuju da u Srbiji od osteoporoze boluje više od pola miliona ljudi, uglavnom žena.

САЧУВАЈТЕ ЗДРАВЕ КОСТИ: Избегавајте ове навике и спречите остеопорозу

Foto Shutterstock

Ovo oboljenje karakteriše poremećaj građe kostiju koju nastaje kao posledica smanjenja koštane mase, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima. Osteoporoza je sve veći globalni problem: u svetu prelomi pogađaju svaku treću ženu i svakog petog muškarca starijeg od 50 godina.

Da bi se sprečio razvoj osteoporoze ili bar ublažila njena progresija, lekari kažu da je neophodno da se ispoštuju dva uslova - ishrana namirnicama bogatim kalcijumom i kretanje koje dovodi do resorpcije kalcijuma.

Kalcijum je neophodan mineral za organizam, prvenstveno za jačanje i čvrstinu kostiju, a pozitivno deluje na mišiće, nerve i organe za varenje. Najvažnije je putem ishrane u mladosti deponovati dovoljno kalcijuma u kostima, jer kasnije u životu njegov nedostatak može da dovede do raznih oboljenja, posebno osteoporoze.

Osim neodgovarajuće ishrane i nedovoljno kretanja, i nekoliko drugih navika negativno utiče na lošiju resorpciju kalcijuma:

Photo: Pixabay

Previše soli

Što se unosi više soli, telo gubi više kalcijuma, što znači da so ne pomaže kostima. Hrana kao što su hleb, sirevi, čips i suhomesnati proizvodi imaju najviše soli. Ne morate potpuno da izbacite so, ali ne uzimajte više od 2.300 miligrama natrijuma dnevno.

Foto Pixabay free images

Lekovi

Pojedini lekovi, posebno ako se dugo koriste, mogu da imaju negativan uticaj na kosti. Neki antiepileptici i glukokortikoidi, kao što su prednizon i kortizon, mogu da uslove gubitak koštane mase.

Foto: Free Images Pixabay

Alkohol

Da bi kosti bile zdrave, trebalo bi da se ograniči količina alkohola. S tim u vezi, lekari su odavno istakli da je jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce dovoljno. Alkohol vrlo efikasno može da ometa apsorpciju kalcijuma.

Foto Shutterstock

Sedenje

Previše sedelačkog načina života ne donosi dobrobit ni po jednom pitanju. Čak može da dovede i do razvoja hroničnog umora. S druge strane, vežbanje jača kosti, a za skelet je najbolje kada stopala i noge nose težinu tela što primorava kosti i mišiće da rade protiv gravitacije.

Privatna arhiva

Vožnja bicikla

Redovna vožnja bicikla jača srce i pluća, ali ne i kosti. Zato, za one koji su izabrali ovu aktivnost važi da je kombinuju sa pešačenjem, plesom ili plivanjem.

Foto: Profimedia

Mršavost

Nedovoljna telesna masa predstavlja veću mogućnost za lomljenje kostiju i gubitak koštane mase. One osobe koje nisu sigurne da li imaju manje kilograma nego što treba, trebalo bi to da provere sa izabranim lekarom. On će da proveri da li su poremećaj ishrane ili neko drugo medicinsko stanje razlog za pothranjenost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)