MUČE VAS ALERGIJE? Uzmite vitamin C - ublažava simptome kijanja i astme

V. N.

09. 05. 2022. u 14:50

STUDIJA Medicinske škole Univerziteta u Sao Paulu pokazala je da se nivo histamina, organskog jedinjenja koje se pojačano luči u slučaju alergije, može da smanji za oko 38 odsto nakon što osoba popije dva grama vitamina C.

МУЧЕ ВАС АЛЕРГИЈЕ? Узмите витамин Ц - ублажава симптоме кијања и астме

Foto Shutterstock

Kada je reč o tome kod kojih alergija pomaže vitamin C, otkriveno je da je on efikasan kada je reč o simptomima gornjih delova disajnog trakta. Obično su u pitanju alergeni poput polena, buđi, prašine i peruti kućnih ljubimaca.

Antihistaminska svojstva vitamina C s toga veoma su korisna u ublažavanju alergijskog rinitisa i astme, jer krvni sudovi u višim delovima respiratornog sistema imaju visoke koncentracije mastocita, koji proizvode histamin.

Ipak, važno je da se ima na umu da vitamin C ne može da spreči alergiju i alergijsku reakciju - ali u nekim slučajevima može da bude od pomoći, napominju istraživači.

Pored toga što je prirodni antihistaminik, vitamin C je i jedan od najjačih antioksidanata.

Upravo zbog svojih antioksidativnih svojstava, vitamin C pomaže u ublažavanju simptoma alergije od strane gornjeg respiratornog trakta, odnosno grla, nosa i gornjih respiratornih puteva. Pored toga, smatra se da sam oksidativni stres kod alergijske reakcije može da dovede i do oštećenja tkiva pluća, te da upravo vitamin C, kao snažan antioksidans štiti pluća od ovih oštećenja.

Svakako da je za definitivne zaključke potrebno još studija upravo na temu suplementacije, kao pomoć kod alergije. Zasad je sigurno samo slušanje saveta lekara i pravoremeno uzimanje terapije.

BONUS VIDEO - NAPRAVITE SAMI DEZINFEKCINO SREDSTVO: Svi sastojci se nalaze u kuhinji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)