UBLAŽAVA EFEKTE HEMOTERAPIJE: Čudotvorna bokvica - Dobra za rane, čaj pomaže kod gripa i gorušice, a ulje neguje kožu

V. N.

03. 05. 2022. u 13:50

JEDAN od najefikasnijih narodnih lekova za vidanje rana je bokvica. Zbog toga mnogi prenebregavaju činjenicu da je ova dragocena biljka lekovita i za unutrašnje organe.

УБЛАЖАВА ЕФЕКТЕ ХЕМОТЕРАПИЈЕ: Чудотворна боквица - Добра за ране, чај помаже код грипа и горушице, а уље негује кожу

Foto Shutterstock

Ukoliko vas muče bolesti respiratornog trakta, kao što je kašalj na primer, čaj od bokvice je prvo što bi trebalo da upotrebite u borbi protiv virusne infekcije. Osim što smiruje upale, čaj od bokvice otvara disajne puteve i tako ublažava bol koji najčešće prati prehladu i grip.

Čaj od bokvice može da podstakne regeneraciju jetre i poboljša funkciju bubrega, naročito ukoliko ga pijete svakog dana. Štaviše, ovaj čaj deluje i na upale gastrointestinalnog trakta, naročito u slučaju gorušice.

Pojedina istraživanja sugerišu da bi čaj od bokvice mogao da bude efikasan za obolele od onkoloških bolesti, da se telo zaštiti od štetnog uticaja hemoterapije.

Za pripremu čaja može da se koristi i sušeno i sveže lišće bokvice. Čaj od sveže bokvice je gorkog ukusa, ali u njemu su sadržani svi lekoviti sastojci.

Na jednu šolju svežih listova bokvice idu dve šolje vode. Sve što treba da uradite je da sveže listove prelijete ključalom vodom, poklopite i ostavite čaj da se prohladi. Nakon toga ga možete ocediti i piti ili hladnog, ili još bolje toplog. Čaj od bokvice možete da pijete svakog dana, i to tri do šest puta dnevno bez ikakvih kontraindikacija.

Foto Shutterstock

Uljem bokvice protiv bubuljica

ULjE od bokvice je idealno za negu kože sklone bubuljicama. Pola tegle napunite suvim listovima bokvice i prelijte sa hladno ceđenim maslinovim uljem. Ostavite da odstoji šest nedelja. Procedite i koristite za negu čiste kože.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024