ŠTA TREBA DA ZNATE PRE ODLASKA KOD GINEKOLOGA? Ne postoji pogrešno vrme za pregled kada problem postoji

S. Kovačević

04. 08. 2021. u 12:21

MNOGE žene odlaze kod ginekologa tek u zrelim, tridesetim godinama, iako bi prva poseta ovom specijalisti trebalo da bude već između 13. i 15. godine. To znači da bi devojčice trebalo prvi put da odu kod ginekologa pre nego što odluče da imaju intimne odnose.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ ПРЕ ОДЛАСКА КОД ГИНЕКОЛОГА? Не постоји погрешно врме за преглед када проблем постоји

Foto: Depositphotos

Specijalista ginekologije dr Mima Fazlagić ukazuje da je važno da se prilikom te prve posete devojke sa stručnjakom dogovore o kontracepciji i svim ostalim detaljima vezano za reproduktivno zdravlje i seksualni čin, kako prvi odnos ne bi bio traumatičan.

 - Za nas kao ginekologe je najvažnije da žena uvek bude iskrena i otvorena na pregledu. Bitno je da saznamo sve detalje, jer je i poenta u uspostavljanju komunikacije već u prvom kontaktu - kaže dr Fazlagić.

Ranije zakazana poseta ginekologu moguća je i tokom ciklusa, ali je ipak možda bolje da se odloži izuzev u slučaju prisutnih simptoma koji zahtevaju hitnu konsultaciju ili pregled.

FOTO: Arhiva novosti

Dr Mima Fazlagić

 - Ne postoji pogrešno vreme kada je odlazak kod ginekologa u pitanju. Kada je zakazana redovna kontrola, a imate ciklus, tada može da se odloži poseta, ali čak i u tom slučaju ukoliko je prisutan neki problem, ništa ne treba da spreči pregled - objašnjava dr Fazlagić.

Dugoročne posledice

Posledice koje može da proizvede neodlaženje kod ginekologa mogu da budu i ozbiljne i neprijatne, nažalost i dugoročne. Zbog straha koje devojke imaju od ginekološkog pregleda, sve je više slučajeva neželjene trudnoće jer se ne čuvaju na pravi način. Pored toga, česte su infekcije genitalija, čak i one koje smanjuju izglede za kasniju, planiranu, trudnoću. Mnoge devojke tako "vuku" i infekciju HPV virusom, koji može da bude i uzrok karcinoma.

Najbolje je da izbegavate seksualne aktivnosti, ili upotrebu tampona dva dana pre ginekološkog pregleda. Pre posete nije potrebno da se depilirate ili brijete.

Ginekološki pregled, uključujući i Papa test, može da bude neprijatan, ali obično nije bolan. Često mlade žene zbog predrasuda odlažu prvi pregled.

 - Na prvom pregledu se obično ne radi pregled grlića nego se prvo porazgovara sa pacijentkinjom, savetuje se ili eventualno uradi ultrazvuk - objašnjava dr Fazlagić. - Poseta ginekologu preporučuje se bar jednom godišnje, naravno i svaki put kada žena ima zabrinutosti zbog simptoma kao što su karlični, vaginalni bol ili preterano krvarenje iz materice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista