DR SVETLANA VALJAREVIĆ OTKRIVA: Šta uzrokuje pričanje kroz nos?

V. N.

04. 08. 2021. u 11:20

ČESTO obraćamo pažnju na nečiju boju glasa ili način na koji priča. Najčešća dilema jeste pričanje kroz nos i uzroci te pojave. Doktorka otkriva da se ovo dešava uglavnom pri prehladi ili kada je alergijski izazvano. Međutim, postoji i slučaj kada je pojava rinolalije jednostavno urođena.

ДР СВЕТЛАНА ВАЉАРЕВИЋ ОТКРИВА: Шта узрокује причање кроз нос?

Foto: Arhiva Novosti

 - Nazalni prizvuk je poremećaj artikulacije koji nazivamo rinolalijom. Ovo stanje može da bude kratkotrajno i prolazno, kada je posledica prehlade, upale sluznice nosne šupljine i alergije gornjih respiratornih puteva.

Dugotrajna rinolalija može da bude posledica urođenog rascepa nepca i ona zahteva hirurški tretman. Rinolalija može da bude i posledica uvećanog trećeg krajnika, polipoznih masa ili tumora u nosnim šupljinama ili nosnom spratu ždrela, što su takođe stanja koja zahtevaju adekvatan tretman.

Kod određenog broja pacijenata ORL nalaz je uredan, a nazalni prizvuk posledica je anatomskih varijeteta u građi nepca, nosne šupljine i nosnog sprata ždrela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu