NEMA ČUDA ZA 200 DANA: Očekivanja od novoformirane Vlade Crne Gore su velika, a reforme počinju od danas

V. KADIĆ

07. 12. 2020. u 07:39

RAD, red i odgovornost neka bude mera nove vlade. Nadam se da će njihov zajednički rad biti u korist Crne Gore, poručio je novi premijer Zdravko Krivokapić, nakon što je položio zakletvu i preuzeo "vruć krompir" u ruke.

НЕМА ЧУДА ЗА 200 ДАНА: Очекивања од новоформиране Владе Црне Горе су велика, а реформе почињу од данас

Foto: Skupština.me

Krivokapića i njegov tim dočekali su prazna državna kasa, četiri milijarde spoljnog i unutrašnjeg duga, duboka podeljenost u narodu, sukobi kriminalnih klanova crnogorskog podzemlja... Uz to jedva da je dobio podršku od koalicije "Za budućnost Crne Gore" čiju listu je predvodio na parlamentarnim izborima. Sporazum koji su potpisali njihovi predstavnici sa koalicijama "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", za Demokratski front više ne važi jer među ministrima nema političara iz njihovog saveza. Tako da će se tokom trajanja mandata ove vlade iz klupa poslanika DF tražiti - povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti, priznanja lažne države Kosova, uvođenje trobojke u državne simbile kao narodne zastave iz 1905. godine, skraćivanje himne "Oj, svijetla majska zoro", procesuiranje svih onih koji su uprljali ruke zbog korupcije i kriminalnih aktivnosti, otvaranje dosijea državne bezbednosti.

Politički analitičar Igor Damjanović ocenjuje da je sa novom vladom počela nova era u istoriji Crne Gore, jer se vlast promenila na izborima - olovkom.

- Pred vladom profesora Krivokapića su istorijski izazovi. Svoju dužnost su preuzeli u trenutku najveće globalne ekonomske krize od kraja Drugog svetskog rata. Negativni efekti globalne krize još su izraženiji u Crnoj Gori. Sa 12 odsto rekorderi smo po padu ekonomije u Evropi, što dovoljno govori o promašenoj ekonomskoj politici - ocenjuje Damjanović. - Vladu će dodatno opteretiti i to što su njihovi prethodnici nakon izbornog poraza planski praznili novac i budžetske rezerve, a u ionako preglomazan državni aparat u poslednja tri meseca ubacili još nekoliko stotina proverenih DPS kadrova. Problem je i epidemiološka situacija, jer po broju zaraženih Crna Gora je crni rekoder!

I sam premijer u svom obraćanju u Skupštini Crne Gore je saopštio da se za dvesta dana rada nove Vlade ne mogu očekivati čuda.

- Ukoliko potraje i preko tog roka od dvesta dana, ne verujem da će opstati duže od proleća 2022. kada su na programu lokalni izbori u Podgorici i većini crnogorskih gradova - ubeđen je Damjanović.

Dan nakon izglasavanja nove Vlade u crnogorskoj Skupštini oglasio se Nebojša Medojević, lider i poslanik Pokreta za promjene:

- Glasao sam za Vladu. Od sutra tražim da Zdravko i Dritan uhapse Mila Đukanovića! Nema više prazne priče!

AMBASADOR PRVI TEST

UKOLIKO Ministarstvo vanjskih poslova, već u prvoj sedmici svoga rada se ne odredi pema odluci svojih prethodnika i ne poništi odluku o proterivanju ambasadora Srbije iz Crne Gore, to će biti loš signal za Beograd i buduće odnose sa Srbijom, ocenjuju politički analitičari. To će, kako navode, biti prvi test politikologa Đorđa Radulovića, šefa diplomatije, koji je, kako podsećaju, radio od februara ove godine na čelu Direkcije za Evropsku uniju, resora koji je pokrivao bivši ministar Srđan Darmanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)