GRAĐANI POD KATANCEM: Nove mere za borbu protiv virusa korona u Crnoj Gori važe do 1. decembra

Z.Z.

13. 11. 2020. u 21:01

ГРАЂАНИ ПОД КАТАНЦЕМ: Нове мере за борбу против вируса корона у Црној Гори важе до 1. децембра

fOTO: NKT

Od večeras u ponoć u Crnoj Gori važiće nove epidemiloške mere koje je uvelo vladino Nacionalno koordinaciono telo za borbu protiv zaraznih bolesti.

Sve do 1.decembra na snazi će biti zabrana napuštanja objekta stanovanja od 21 do 5 sati, prodavnice i ugstiteljski objekti radiće do 20 časova, zabrana je međugradskog saobraćaja vikendom, kao i verskih obreda i skupova bez vernika. Ove mere, kako je kaza odlazeći ministar zdravlja Kenan Hrapović, važiće do prvog decembarskog dana s mogućnošću produžetka u slućaju teže epidemiološke situacije.

Zabranjuje se kretanje građanima svakog dana od 21 do 5 sati ujutro, osim u izuzetnim slučajevima zbog odlaska na posao, zdravstvene ili humanitarne potrebe. Na otvoreno mogu biti zajedno najviše četiri osobe. Zabranjeno je i kretanje između opština od petka do ponedeljka, ali i organizovanje pogreba, slavlja, svadbi, verskih okupljanja. U verskim objektima mogući su obredi samo uz prisustvo sveštenika. Rad trgovina i drugih uslužnih delatnosti je od sedam do 20 sati. U ugostiteljskim objektima obavezno je da maske nosi i osoblje i gosti, osim kada se pije piće u tim situacijama samo na kratko se uklanja maska. Na svakom stolu mora biti dezinfekciono sredstvo, ali i na ulazu u lokal. Na stolovima se postavlja plescigas i može da sede četiri osobe za stolo. U baštama razmak između stolica dva metra, naveo je ministar zdravlja Kenan Hrapović na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tela.

Ostavka

Milutin Simović, odlazeći otpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, kao predsednik NKT podneo je ostavku na tu funkciju i njegovo mesto za sada će zauzeti potpredsednik i ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Pojasnio je, takođe, da je ketering dozvoljen do 22 sata i da je maloletnicima zabranjen ulazak u lokale. Takođe, dozvoljen je rad fitnes centara, ali tako da svi nose maske i da jedna osoba može biti na deset kvadrata. Zabranjene su i kućne posete.

Hospitalizovano 313 pacijenata

Nermin Abdić iz Kliničkog centra Crne Gore saoštio je da je u državi hospitalizovano 313 kovid pacijnata. U KCCG na lečenju je 73 pacijenta. U Opštoj bonici u Batu na lečenju je 68 pacijent, Beranama -35, Nikšiću 56, Brezoviku -19... U privatnoj klinici „Kodra“ na lečenju je šest pacijenata, u bolnici Pljevlja -2, Bijelom Polju 30, Kotoru pet,Cetinju dva.

Institut za javno zdravlje, kako je rekao direktor Boban Mugoša zalagao se za oštrije mere, zbog dramatične i složene epidemiološke situacije .

-Međutim morali smo da uvažimo zahteve pojedinih delatnosti da bi izbegli najavljena okupljanja zbog protesta i grupisanja. Sada je važno da se svi pridržavamo propisanih mera 20-tak dana i da smanjimo širenje infekcije. Zato po ko zna apelujem na građane da nose masku, drže distancu, vode računa o higijeni ruku kako bismo izbegli uvođenje još restriktivnijih mera, poručio je Mugoša.

Mere su kompromis da u ovom trenutku sačuvamo privrednu delatnost, kazala je ministarka ekonimije Dragica Sekulić.Što se tiče trgovina i uslužnih delatnosti, osim ugostiteljskih, ministarka je rekla da na snazi ostaju mere koje su već definisane i odnose se na broj kupaca u objektu, na držanje distance.

-Novina je što je svaki objekat uslužne i tržišne delatnosti obavezan da imenuje odgovorno lice i da na ulazu u taj objekat stoji ime i prezime tog odgovornog lica, koje je dužno da se mere u tom objektu primenjuju. Kad govorimo o ugostiteljima, razlika u odnosu na prethodnu definisiju mera, je da se mere jednako primenjuju u celoj Crnoj gori, nezavisno od broja obolelih u opštini, saopštila je Sekulićka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)