GRAĐANI POD KATANCEM: Nove mere za borbu protiv virusa korona u Crnoj Gori važe do 1. decembra

Z.Z.

13. 11. 2020. u 21:01

Od večeras u ponoć u Crnoj Gori važiće nove epidemiloške mere koje je uvelo vladino Nacionalno koordinaciono telo za borbu protiv zaraznih bolesti.

ГРАЂАНИ ПОД КАТАНЦЕМ: Нове мере за борбу против вируса корона у Црној Гори важе до 1. децембра

fOTO: NKT

Sve do 1.decembra na snazi će biti zabrana napuštanja objekta stanovanja od 21 do 5 sati, prodavnice i ugstiteljski objekti radiće do 20 časova, zabrana je međugradskog saobraćaja vikendom, kao i verskih obreda i skupova bez vernika. Ove mere, kako je kaza odlazeći ministar zdravlja Kenan Hrapović, važiće do prvog decembarskog dana s mogućnošću produžetka u slućaju teže epidemiološke situacije.

Zabranjuje se kretanje građanima svakog dana od 21 do 5 sati ujutro, osim u izuzetnim slučajevima zbog odlaska na posao, zdravstvene ili humanitarne potrebe. Na otvoreno mogu biti zajedno najviše četiri osobe. Zabranjeno je i kretanje između opština od petka do ponedeljka, ali i organizovanje pogreba, slavlja, svadbi, verskih okupljanja. U verskim objektima mogući su obredi samo uz prisustvo sveštenika. Rad trgovina i drugih uslužnih delatnosti je od sedam do 20 sati. U ugostiteljskim objektima obavezno je da maske nosi i osoblje i gosti, osim kada se pije piće u tim situacijama samo na kratko se uklanja maska. Na svakom stolu mora biti dezinfekciono sredstvo, ali i na ulazu u lokal. Na stolovima se postavlja plescigas i može da sede četiri osobe za stolo. U baštama razmak između stolica dva metra, naveo je ministar zdravlja Kenan Hrapović na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tela.

Ostavka

Milutin Simović, odlazeći otpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, kao predsednik NKT podneo je ostavku na tu funkciju i njegovo mesto za sada će zauzeti potpredsednik i ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Pojasnio je, takođe, da je ketering dozvoljen do 22 sata i da je maloletnicima zabranjen ulazak u lokale. Takođe, dozvoljen je rad fitnes centara, ali tako da svi nose maske i da jedna osoba može biti na deset kvadrata. Zabranjene su i kućne posete.

Hospitalizovano 313 pacijenata

Nermin Abdić iz Kliničkog centra Crne Gore saoštio je da je u državi hospitalizovano 313 kovid pacijnata. U KCCG na lečenju je 73 pacijenta. U Opštoj bonici u Batu na lečenju je 68 pacijent, Beranama -35, Nikšiću 56, Brezoviku -19... U privatnoj klinici „Kodra“ na lečenju je šest pacijenata, u bolnici Pljevlja -2, Bijelom Polju 30, Kotoru pet,Cetinju dva.

Institut za javno zdravlje, kako je rekao direktor Boban Mugoša zalagao se za oštrije mere, zbog dramatične i složene epidemiološke situacije .

-Međutim morali smo da uvažimo zahteve pojedinih delatnosti da bi izbegli najavljena okupljanja zbog protesta i grupisanja. Sada je važno da se svi pridržavamo propisanih mera 20-tak dana i da smanjimo širenje infekcije. Zato po ko zna apelujem na građane da nose masku, drže distancu, vode računa o higijeni ruku kako bismo izbegli uvođenje još restriktivnijih mera, poručio je Mugoša.

Mere su kompromis da u ovom trenutku sačuvamo privrednu delatnost, kazala je ministarka ekonimije Dragica Sekulić.Što se tiče trgovina i uslužnih delatnosti, osim ugostiteljskih, ministarka je rekla da na snazi ostaju mere koje su već definisane i odnose se na broj kupaca u objektu, na držanje distance.

-Novina je što je svaki objekat uslužne i tržišne delatnosti obavezan da imenuje odgovorno lice i da na ulazu u taj objekat stoji ime i prezime tog odgovornog lica, koje je dužno da se mere u tom objektu primenjuju. Kad govorimo o ugostiteljima, razlika u odnosu na prethodnu definisiju mera, je da se mere jednako primenjuju u celoj Crnoj gori, nezavisno od broja obolelih u opštini, saopštila je Sekulićka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)