FUNKCIJE PODELILE POBEDNIKE: Dva meseca od izbora vlada ni na vidiku, potresi u listi "Za budućnost CG"

V. KADIĆ

26. 10. 2020. u 08:25

BAŠ kada se pomislilo da je formiranje nove izvršne vlasti u Crnoj Gori gotova stvar, potresi su pogodili najjaču koalicionu listu "Za budućnost Crne Gore".

ФУНКЦИЈЕ ПОДЕЛИЛЕ ПОБЕДНИКЕ: Два месеца од избора влада ни на видику, потреси у листи За будућност ЦГ

Foto Vlada CG

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić poručio je da "insistiranje na pojedincima nije interes ni građana ni države", i da Crnu Goru čekaju "teški i istorijski izazovi koje samo Vlada sa ekspertskim karakterom može prevazići". On je odao poštovanje trojici lidera Demokratskog fronta - Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću na, kako je rekao, borbi koju su oni i taj politički savez minulih godina vodili u slamanju režima Mila Đukanovića, krunišući to na izborima 30. avgusta.

Da nezadovoljstvo u koaliciji "tinja" najavio je pre nekoliko dana Medojević, optuživši pojedine ljude iz Mitropolije crnogorsko-primorske da "utiču na sastavljanje vlade u kojoj nema mesta za njega i stranku koju predvodi".

U međuvremenu, procurila je informacija da Krivokapić ne želi da u da novoj vladi ministri budu trojica lidera Demokratskog fronta, već da navodno namerava da se okruži ljudima "koji nemaju balast političke istrošenosti i sudskih postupaka", pa su tako političke trzavice sve jače, "kako zbog domaće tako i zbog međunarodne javnosti". Usledila je ubrzo oštra reakcija Mandića.

- Kao neko ko je Zdravka Krivokapića postavio na mesto nosioca liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" i ko je vodio i upravljao izbornom kampanjom koalicije, neću dozvoliti da crnogorski tajkuni ukradu narodnu volju i sastavljaju Vladu Crne Gore - poručio je Mandić. - Ovu narodnu slobodu nismo osvojili da bismo je predali u ruke tajkunske ološi koja je umislila da narodu može ukrasti san i veru u bolju budućnost, prirodan osećaj za poštovanje pravde i izvesniju ekonomsku sigurnost.

Politički analitičar Igor Damjanović za "Novosti" kaže da ukoliko se zbog objektivnih okolnosti u novoj vladi ne mogu naći pojedini opozicioni lideri, onda bi logično i pravedno rešenje bilo da se formira nadstranačka vlada, bez svih lidera parlamentarnih stranaka, vlada oročenog trajanja sa misijom da "oslobodi institucije, očisti biračke spiskove i stvori uslove za prve slobodne i demokratske izbore na svim nivoima".

- Trenutak je istorijski i bez obzira na dnevnopolitičke interese i antagonizme, izabrani narodni predstavnici moraju naći najmanji zajednički sadržalac i hitno formirati vladu, pred kojom je težak i mukotrpan posao.

Damjanović ocenjuje da je poražavajuće da u Crnoj Gori puna dva meseca od izbora nema pomaka u formiranju vlade saglasne narodnoj volji.

- Iskreno se ipak nadam da među subjektima kojima je narod poverio mandat da Crnu Goru oslobode od mafije ne postoje snage koje zamajavaju javnost i spremaju se da na kraju uđu u savez sa Milom Đukanovićem, ili da za njegov račun fingiraju ponavljanje izbora - zaključio je Damjanović.

BEZBEDNOSNI SEKTOR

MILAN Knežević, lider Demokratske narodne partije (članice DF), izjavio je da njegova stranka nije tražila nijednu funkciju u bezbednosnom sektoru u novoj vladi, ali smatra da MUP i funkcija potpredsednika za reforme sektora bezbednosti treba da pripadnu ostalim konstituentima Demokratskog fronta. Prema saznanjima "Novosti", mandatar je trojnoj koaliciji ponudio tri potpredsednička mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost