ČEKA SE USTAVNI SUD: U Crnoj Gori bi vraćanjem doprinosa da ožive zdravstvo

I. D. S.

25. 01. 2023. u 22:27

ZDRAVSTVO je pred kolapsom, rečenica koja se kao mantra ponavlja godinama. Poslednjih 12 meseci glavni “krivac” za takvo stanje, kako uporno ponavljaju iz redova Vlade, jeste “populistički program Evropa sad” kojim su ukinuti doprinosi za zdrvastveno osiguranje.

ЧЕКА СЕ УСТАВНИ СУД: У Црној Гори би враћањем доприноса да оживе здравство

Foto: Arhiva VN

Već se najavljuje i inicijativa da Ustavni sud, kada bude odblokiran, oceni da li je odluka da se ono ukine bila ustavna. Ipak, da je problem nije poreskoj politici, već u ukorenjenoj korupciji, smatra analitičar Vesko Pejak.

Da je jedini način dazdravstveni sistem opstane, neophodan je stabilan sistem finansiranja oko kojeg postoji opšti konsenzus, smatra ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

– Jednostavno moramo kroz institucije sistema da rešimo ovaj veliki izazov kako bi obezbedili održivost sistema zdravstva. Sve ostalo je neodrživo i vodi zdravstveni sistem u nova zaduživanja i kolaps, što ne smemo i nećemo da dozvolimo – poručio je Šćekić.

Alarmantno stanje u zdravstvu, kako tvrde u Ministarstvu finasija, posledica je programa ,,Evropa sad“. Kako tvrde, ukidanjem doprinosa državni bidžet je opterećen sa dodatnih 200 miliona nedostajućih sredtava, što jeozbiljan udar na održivost javnog zdravlja.

U tom resoru već najavljuju mogućnost vraćanja obaveznih doprinosa, ali napominju da je pre donošenja konačne odluke, neophodno dobiti ocenu Ustavnog suda.

Foto gov.me

Dragoslav Šćekić

– Član 67 Ustava, koji se odnosi na socijalno osiguranje, propisuje da je ono obavezno, ali ustavnost Zakona o ukidanju obaveznog zdravstvenog osiguranja sada nije moguće proveriti. To je razlog zbog kojeg Vlada, za sada, ne razmatra vraćanje doprinosa za zdravstvo. Ako se opredelimo za ponovno uvođenje zdravstvenog osiguranja, nakon eventualnog osporavanja Zakona od strane Ustavnog suda, sagledaćemo mogućnost definisanja određenih stopa doprinosa koji neće opteretiti poslodavca – poručili su iz Ministarstva finansija.

Ipak, da teška finansijska sitauacija u zdravstvu nije od juče, već da su se dugovi gomilali i pre nove poreske politike koju je doneo program “Evropa sad”, napominje Pejak. Kako ističe, stanje u zdravstvu nije izazvano ukidanjem plaćanja doprinosa, jer je time država dobila veću zaposlenost i veći priliv prihoda od PDV-a, pa samim tim i veće prihode u budžet iz kojeg se plaća zdravstvo.

- Razlog slabog stanja u zdravstvu je nestručnost i korupcija. Korupcija i nepotizam razaraju sistem zdravstva. Na preglede se čeka po pola godine, tako da većina pacijenata ne dobija blagovremenu zdravstvenu zaštitu koja je zakonom garantovana. Većina lekova se kupuje u privatnim apotekama. Sa druge strane, privatni sektor cveta. Doktori koje država plaća posle završene smene u državnim bolnicama rade u privatnim klinikama. Jedino trajno rešenje je da se zdravstvenim ranicima koji rade u javnom sistemu zabrani rad kod privatnika, jer je to sukob interesa, ali i izvrši kontrola nabavki lekova privatnih apoteka i javnih nabavki bolnica i domova zdravlja. Tu ima mnogo korupcije i nezakonito radnji. Dakle, pre bilo kakve akcije mora da se krene u kontrolu. Kad brod tone prvo se rupe začepe, pa tek onda krene da se vesla. Tako i ovde, potrebno je prekontrolisati sve odlive, pa onda pričati o prilivima – smatra Pejak.

 POSLODAVCI STRAHUJU

Da bi sav teret, nakon eventualnog vraćanja doprinosa za zdravstvo, pao na poslodavce, strahuju u njihovom udruženju.

- Odluka na koji način će se u budućnosti finansirati zdravstva mora se doneti na temelju stručnog i pažljivog promišljanja - ne ishitreno i pod pritiskom težine situacije - poručuju iz Crnogorskog udruženja poslodavaca.

Preduslov donošenja valjanog rešenja podrazumeva, kako kažu, učešće svih relevantnih društvenih subjekata u proces donošenja odluke, koja nikako ne bi smela biti suprotstavljena interesima privrede već naprotiv – stimulativna po nju.

BONUS VIDEO - U ŠTRAJKU VEĆ DVA I PO MESECA: Radnici crnogorskog Telekoma spas traže kod premijera Abazovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju