DA SE UGLEDAMO NA SAVINE VRHOVE: Svetosavska akademija u Beranama, govorio i Matija Bećković (FOTO/VIDEO)

M. SEKULOVIĆ

25. 01. 2023. u 21:47

BILO je Srba i pre Svetog Save, ali je Sveti Sava bio prvi Srbin koji je znao ko je!

ДА СЕ УГЛЕДАМО НА САВИНЕ ВРХОВЕ: Светосавска академија у Беранама, говорио и Матија Бећковић (ФОТО/ВИДЕО)

M. S.

Bilo je i crkve pre njega, ali je Sveti Sava osnovao crkvu i nazvao je Srpskom. Kada bismo se ugledali na Savine vrhove, na planine, Durmitor i Komove, uvek bismo bili uspravni.Ne bismo se pomerali s mesta ni zavideli nikome, ni menjali ni sa kim, ni sagli glavu ni pred kim,kao što je ne saginju ni Savine brda i planine, gledajući svakoga pravo u uči kao što gledaju Savine oči utisnute po srpskim zemljama.

Ovako je besedio na Svetosavskoj akademiji u Beranama, pred nekoliko hiljada građana, akademik Matija Bećković, koji je istakao da kada bismo razumeli šta nam je Sveti Sava ostavio, bili bismo mirni i spokojni...

- Srpska svetosavska crkva je tvrđava istine, čuvar pamćenja i identiteta, jedini krov koji ima srpski narod i jedina institucija u kojoj je on već vekovima slobodani ujedinjen! Zato se ne treba čuditi što je i danas raspeta, a pravoslavlje u 21. velu proglašeno za najvećeh neprijatelja. U naše dane, pred očima celog sveta. odigrava se i kosovska drama. Nije reč o 15 odsto teritorije srpske zemlje, već o 100 odsto, obraza, časti i srpskog dostojanstva! Na pitanje šta da radimo, odgovor je dat jednom zauvek  -na Vidovdan 1389 godine - poručio je Bećković.

 Pozdravljajući građane Vasojevića u ime predsednika republike Srbije Aleksandra Vučića, njegov izaslanik, ministar u Vladi Srbije Đorđe Milićević, je istakao da se politika Vučića kada je u pitanju Crna Gora zasniva na unapređenju bilateralnih odnosa, poboljšanju ekonomske saradnje, posebno kada su u pitanju investicije, ulaganja, ''jer predsednik Vučić teži ka ravnomernom razvoju regiona posebno kroz inicijativu Otvoreni Balkan, gde bi voleli da vidimo i Crnu Goru, kao deo toga''.

- Posebno je naglasio da vam kažem da je Srbija partner i kao takva će uvek pomoći Crnoj Gori, posebno u ovom severnom delu - kazao je Milićević, koji je istakao da Republika Srbija ne želi da de meša u unutrašnja pitanja drugh država, već samo isključivo da brine o svom narodu i da mu pruži podršku. - Neki zlonamerni će to uvek da nam ospore, ali mi kao zavetni narod i potomci velikih junaka, istrajaćemo u svim olujama i izboriti se za bolja vremena za naš narod, ali i sve ostale, jer to nam je u amanet ostavio Sveti Sava, da poštujemo jedni druge, međusobno pomažemo i čuvamo svoj identitet.

BONUS VIDEO - "UMETNOST IZNAD SVEGA“: Međunarodni filmski festival Kustendorf otvoren na Mokroj gori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista