U ŠTRAJKU VEĆ DVA I PO MESECA: Radnici crnogorskog "Telekoma" spas traže kod premijera Abazovića (FOTO/ VIDEO)

I. D. S.

25. 01. 2023. u 21:03

RADNICI Crnogorskog telekoma ni posle 71 dana štrajka nisu uspeli da nateraju poslodavca na socijalni dijalog, pokušaju da ga odgovore od namere da se ukine kolektivni ugovor, te izdejstvuju povećanje plata.

У ШТРАЈКУ ВЕЋ ДВА И ПО МЕСЕЦА: Радници црногорског Телекома спас траже код премијера Абазовића (ФОТО/ ВИДЕО)

I.D.S.

Zato su danas organizovali protest i zakucali na vrata Vlade, gde će i u narednom periodu protestovati, sve dok se ne radnici ne zaštite.

Kako već mesecima poručuju radnici telekoma, menadžment kompanije odlučan je da poništi stečena prava zaposlenih i Kolektivni ugovor, a da ukine socijalni dijalog i marginalizuje ulogu Sindikata. Pomoć su u prethodnih meseci tražili i od Dojče telekoma koja upravlja i Crnogorskim telekomom, ali i ambasadi Nemačke. Kako ni slovo povratne reakcije nije stiglo, pomoć traže od Vlade. Zaposleni i predsstavnici sindikata predali su zahtev za prijem kod premijera, ali juče za njih nije bilo vremena. Zato će, najavili su, sledeći protest biti ponovo pred Vladom, sve dok ih premijer Dritan Abazović ne primi.

Predstavnik radnika Željko Burić kazao je da, to što su se svi oglušili o njihove apele, opravdava sumnju da nemački investitor planira da napusti Crnu Goru.

- Sve više sumnjamo i verujemo u glasine koje kruže, da iza cilja potpunog obespravljenja radnika stoji drugi, da se nakon maksimalnog isisavanja kapitala po svim mogućim osnovama sa ovog tržišta, investitor planira da napusti kompaniju i što povoljnije proda, sa obespravljenim radnicima. Isto onako kako su je i kupili 2005. godine, ali sada sa dve trećine manje zaposlenih nego tada, a čiji broj nameravaju i dodatno da smanje narednih dana. Na taj način lakše ustupe nekom novom, možda još gorem i brutalnijem investitoru - kazao je Burić.

Podršku radnicima Telekoma pružili su i Sindikat zdravstva, Unija slobodnih sindikata, a Srđa Keković, ispred tog radničkog udruženja, pozvao je na preispitivanje prodaje te kompanije, njeno vraćanje u državno vlasništvo ukoliko se uspostavi da investitor nije radio po zakonu i nije poštovao taj ugovor.

BONUS VIDEO - ČUVARI JEZIKA I RODA: U Beranama održana prva Skupština srpskog kulturnog kluba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)