POBEDILI, A OSTALI BEZ VLASTI: Lider SNP odbacuje trgovinu sa DPS

V. K.

28. 12. 2021. u 06:30

MEMORANDUM o saradnji koji su nedavno potpisali Grđanski pokret URA, Socijalistička narodna partija i nacionalne partije Bošnjaka i Albanaca u čijem tekstu se pozivaju na pomirenje, razumevanje i stabilizaciju političkih prilika, otvorila je pitanje - da li se ovde radi o najavi promene i prekompozicije vlasti u Crnoj Gori.

ПОБЕДИЛИ, А ОСТАЛИ БЕЗ ВЛАСТИ: Лидер СНП одбацује трговину са ДПС

Foto V. K.

Poznato je da je SNP, kao članica pobedničke liste "Za budućnost Crne Gore", nezadovoljna položajem unutar postojeće vlasti, ali i radom ministarke prosvete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, koja je smenila sa mesta direktora Uprave za sport Vasilija Laloševića, jednog od vodećih kadrova SNP.

- Memorandum koji smo potpisali je pomiriteljski i proevropski - kategoričan je lider SNP Vladimir Joković, koji odbacuje bilo kakvu tajnu trgovinu partije na čijem je čelu i njega lično sa DPS, a što je u vezi sa eventualnim padom aktuelne vlade. - Pobedili smo na izborima, a vlast nismo dobili! Vlada nije ispunila naša očekivanja. I zbog svega toga ova vlada nema podršku SNP-a.

Joković dodaje da je mnogo toga ostalo nerešeno ukazujući da bivši režim još nije razvlašćen u meri u kojoj se to očekivalo.

- Nije potpisan Temeljni ugovor, nema popisa stanovnika. Glasaćemo za smenu ministarke Bratić bez obzira na to ko će pokrenuti inicijativu - kategoričan je Joković.

Politički analitičar Igor Damjanović ocenjuje za "Novosti" da se za političku situaciju u Crnoj Gori jedino može reći da je nestabilna i nepredvidiva.

- Imamo Vladu koja u prvoj godini svog mandata nije uradila bukvalno ništa, Vladu koja svoj autoritet pokušava da održi obećavajući narodu kule i gradove. Tu su i nezadovoljne političke partije koje konstituišu parlamentarnu većinu, jer nemaju predstavnike u izvršnoj vlasti, snage bivšeg režima koje vrebaju, a posebno zapršku daje spoljni faktor. Za nestabilnu političku situaciju u državi najveću odgovornost snosi premijer Zdravko Krivokapić - kaže Damjanović.

Naš sagovornik smatra da promene u aktuelnoj vladi zavise od spoljnog faktora i dodaje da Memorandum koji su potpisale SNP, URA i partije manjina bez sumnje je nastao uz jaku zapadnu medijaciju. Spoljnom faktoru SNP je prihvatljiv kao konstituent neke nove, manjinske vlade uz podršku DPS-a, ili vlade koja bi bila rezultat prekompozicije političkih snaga iz aktuelne parlamentarne većine. Dakle, uslov da su po volji zapada SNP je izgleda ispunio, i prepreka da bude dominantna snaga u nekoj novoj vladi čini se da nema, zaključuje Damjanović.

MANDIĆ VERUJE JOKOVIĆU

JEDAN od lidera DF-a Andrija Mandić izjavio je da u Memorandumu ne vidi ništa što bi bilo u suprotnosti sa većinskom voljom naroda koji je pobedio na izborima 30. avgusta prošle godine.

- Ja ne sumnjam u predsednika SNP-a Vladimira Jokovića da radi nešto skriveno i zaverenički. Joković je pošten i iskren čovek koji nikada ne bi izdao narod i njegovu volju. On je bio i ostao važan deo naše koalicije "Za budućnost Crne Gore" - kategoričan je Mandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest